„Avem mai multe zone, fiecare destinate unei anumite activități. La intrarea în sat avem o parcare pentru biciclete și alte vehicule electrice. Nu se intra în sat cu automobilele”, explică unul dintre studenții implicați în proiect.
Verdeaţă, drumuri pietruite, case inedite, lacuri artificiale, terenuri de sport şi insule de recreere. Aşa va arăta primul sat eco din ţara noastră, un proiect gândit de nouă studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului în Industrie din Sibiu.
„În această zonă avem parcul eolian, care are în componența sa zece turbine eoliene care vor asigura energia electrică necesară satului. Aici avem un centru de gestiune al energiei”, explică studentul arătând pe macheta viitorului sta eco.
Satul eco va purta numele de „Smart village”, adică „Satul deştept”. În această aşezare vor fi construite mai multe locuinţe din materiale reciclabile.
„Zidul este realizat din peturi umplute cu argilă sau alte materiale reciclabile ce nu au altă întrebuințare. Tencuirea lor se face tot cu argilă”, spune Sebastian, un alt student implicat.
Acum tânărul are de gând să îşi construiască o casă de vis din aceleaşi materiale.
„Materiale sunt ieftine! Se pot procura de la centre de sortare. Prin aceasta scoatem petul de sub denumirea de deșeu și îi dăm calități de construcție”, afirmă Sebastian Bădilă.
Pentru încălzirea locuinţelor eco, Edward a construit o aerotermă din cutii metalice. În loc de curent electric, aeroterma se alimentează cu razele soarelui. Experţii spun că o casă inteligentă se poate construi de două ori mai repede decât una obişnuită. În plus, investiţia într-o astfel de locuinţă este în medie de șapte ori mai mică.
„Sunt 15, 25 chiar 50 de ani pot rezista casele respective. Costurile ajung cam la 10-15.000 de euro pentru o clădire de 70 de metri pătrați”, susține Mihai Ţerbus, șeful de lucrări al proiect.
„Trebuie să ne gândim că resursele de orice tip, cele tradiționale, se vor epuiza și trebuie să ne orientăm spre resursele alternative”, declară prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Univerității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Costurile ridicării satului inteligent ar putea depăşi 100.000 de euro. Proiectul a fost premiat până acum de două ori la concursurile naţionale şi internaţionale de profil.