Descoperire ineditã în judeţul Satu Mare, unde un tânăr a observat o plantă carnivoră care creşte pe un lac colector. Otrăţelul de baltă, despre care se spune că și-ar avea originile în Delta Dunării, poate atinge o lungime de doi metri şi se hrănește cu microorganisme. Pasionat de plante carnivore. sătmăreanul vrea să-și transforme o parte din locuință într-o minigrădină botanică.
"Microorganismul, când se apropie de capsulă, se deschide ușa capsulei și o absoarbe, iar pe cealaltă parte va elimina apa și va digera timp de 2-3 zile microorganismul care a intrat în ea."
Astfel acţionează otrăţelul de baltă - sau utricularia vulgaris pe numele său ştiinţific - planta carnivoră pe care Adrian Danciu a descoperit-o întâmplător pe un canal colector din localitatea sătmăreană Berveni. A observat florile galbene, specifice acestei plante, iar fotografiile pe care le-a făcut au devenit virale pe reţelele de socializare.
"Ea plutește pe apă, nu are o rădăcină. E plantă carnivoră în sensul că tulpina e formată din foarte mulți segmenți cu multe ramificiații. Crește la un metru și jumătate; chiar și 2 metri am găsit", spune Adrian Danciu, autorul descoperirii.
"O astfel de plantă are o durată de viață de aproximativ 7-8 ani, iar pentru a supraviețui are nevoie de o apă stătătoare, de o adâncime de cel puțin 50 de centimetri, dar și de foarte multe soare", a explicat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea
În sezonul rece, planta hibernează timp de trei sau patru luni pe fundul apei. Specific mai ales lacurilor de șes și protejat de lege, otrăţelul de baltă este confundat de multe ori cu o buruiană de către pescarii care îl iau şi îl aruncă la marginea bălţilor.
"Dacă nu cunosc planta și dacă nu avem măcar un indicator cu informații la vedere ca să știe lumea, pentru că ei fac curat aici și o aruncă pe mal, unde se va usca", susţine Adrian Danciu.
În primăvara anului viitor, Adrian vrea să deschidă o mini-grădină botanică la Carei, unde să adune doar plante carnivore tropicale. Curioşii vor avea acces liber.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță