Timp de 54 de ani, între 1959 şi 2013, cercetătorii marini din Constanţa au monitorizat cu atenţie impactul încălzirii globale asupra Mării Negre. Studiile lor au scos la iveală faptul că temperatura din apă a crescut cu 3 grade Celsius. Adică de la o medie anuală de 10 grade aceasta a ajuns la 13 grade.
Mai mult, temperatura apei în anumite zile, a fost mai ridicată decât cea a aerului, iarna, dar chiar şi vara. Astfel, nivelul de sare este în scădere constantă, spun specialiştii, iar, nivelul de oxigen fluctuează, devenind uneori insuficient pentru a susţine viaţa marină. Mai multe specii de peşti precum tonul, pălămida, lufarul sunt în pericol de dispariţie.
Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetări Marine "Grigore Antipa": Populaţiile au ajuns să fie foarte, foarte reduse astfel încât multe dintre specii şi-au pierdut valoarea de resursă.
Şi furtunile au devenit tot mai frecvente si puternice în ultimii 20 de ani, iar astfel sunt distruse algele, spun specialiștii.
Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: Cel mai probabil, anul acesta, volumul de masă algală dintre cele mai importante, cele perene, va fi mult mic şi atunci, implicit spaţiul şi resursele de hrană pentru unele specii de peşte vor fi mai reduse.
Potrivit specialiştilor, tăierea pădurilor şi industrializarea sunt principalele cauze care duc la dezechilibre şi la modificarea temperaturilor.
„Sunt 15 grade, acum, la Constanţa, iar această temperatură neobişnuit de ridicată pentru luna februarie afectează negativ ecosistemul Mării Negre”, transmite corespondentul Digi24 Oana Manoilă.
Şi schimbarea culorii apei din albastru în verde este de rău augur, spun experţii, care militează pentru replantarea copacilor şi stoparea deversărilor de reziduuri în mare.