Cercetătorii au descoperit în India niște vase uriașe „misterioase” care ar fi fost folosite în ritualurile antice de înmormântare.
Cele 65 de vase din gresie au fost găsite în patru locuri din statul Assam, nord-estul țării. Sunt diferite în ceea ce privește forma, dar și dimensiunea. Unele sunt înalte și cilindrice, iar altele sunt parțial sau complet îngropate în pământ, relatează BBC.
Vase de piatră similare au fost descoperite anterior în Laos și Indonezia.
Detaliile descoperirii - în care au fost implicați cercetători de la trei universități din India și Australia - au fost publicate în Journal of Asian Archaeology săptămâna aceasta. Cercetarea a fost condusă de Tilok Thakuria de la Universitatea North-Eastern Hill și Uttam Bathari de la Universitatea Gauhati.
„Încă nu știm cine și cum a făcut borcanele gigantice. Totul este învăluit în mister”, a spus Nicholas Skopal, cercetător la Universitatea Națională Australiană, care a făcut parte din echipa de cercetare.
Deși încă nu se știe clar pentru ce au fost folosite borcanele gigantice, arheologii cred că acestea au fost „probabil utilizate în practicile mortuare”.
„Există povești ale poporului Naga (grup etnic din nord-estul Indiei) despre găsirea borcanelor Assam pline cu resturi incinerate”, a spus domnul Skopal.
Tilok Thakuria a spus pentru BBC că „acum vasele sunt goale” și că, cel mai probabil, în trecut erau acoperite cu capace.
„Următorul pas în acest proiect este să excavăm vasele și să documentăm pe larg caracteristicile lor”, a spus Thakuria.
Situri similare au fost descoperite în trecut în Assam și în statul vecin Meghalaya, spun cercetătorii. Aproximativ 10 situri care conțin peste 700 de vase au fost identificate până acum în Assam, a spus Thakuria. Cercetătorii cred că ele datează din anul 400 î.Hr.
De asemenea, se presupune că ar exista mai multe situri de acest gen în Assam și că până acum căutările au fost limitate ca arie.
Editor : D.C.