Proiectul de lege propus de preşedintele Petro Poroşenko are un scop precis - ieşirea de sub influenţa Rusiei şi aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
„Cu toţii ar trebui să votăm pentru o lege-cheie în actuala situaţie, o lege care priveşte pacea, reforma strategiei ţării, care priveşte locul nostru în cadrul civilizaţiei occidentale. Este o lege care denunţă statutul Ucrainei de ţară neutră”, a declarat Iulia Timoşenko, parlamentar ucrainean.
Moscova: Ucraina devine, astfel, un potenţial inamic
Moscova, prin întermediul premierului Dmitri Medvedev, a calificat decizia Kievului drept un act neprietenos faţă de Rusia şi a promis că va răspunde provocării. Liderul rus nu a precizat însă ce înseamnă acest răspuns.
„Preşedintele Ucrainei a propus Parlamentului naţional un proiect de lege cu privire la renunţarea statului de ţară neutră, ceea ce în esenţă înseamnă o depunere a candidaturii pentru aderarea la NATO. Acest lucru transformă Ucraina într-un potenţial inamic al Rusiei”, a spus Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, potrivit itar-tass.com.
Kievul vrea să depună candidatura pentru aderarea la NATO
Statutul de ţară neutră a fost adoptat de Ucraina în urmă cu patru ani, la presiunea Moscovei, şi presupune un angajament de a nu intra în alianţe militare.
Intrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar însemna practic pierderea unuia dintre ultimele bastioane considerate de Kremlin zone-tampon în faţa unei eventuale agresiuni a ţărilor occidentale. Aceasta după ce Polonia şi Ţările Baltice au devenit membre al NATO. În acest context geopolitic tot mai tensionat, Republica Moldova, al cărei statut de nealiniere este înscris în Constituţia din 1994, a declarat că nu vrea să renunţe la neutralitate.