Igor Ivanovici s-a născut în Republica Moldova. A terminat medicina, a devenit doctor şi lucrează de mai bine de 20 de ani în Ucraina. Niciodată nu s-a gândit că va trece prin asemenea evenimente sângeroase. În cele trei zile de foc, răniţii erau aduşi la spital pe bandă rulantă.
Medicul ne invită să vedem câţiva dintre răniţi. Cei mai mulţi dintre răniţi sunt civili. Pentru că în saloanele spitalului nu a mai fost locuri, după ce au fost operaţi oamenii au rămas să se refacă pe paturi instalate pe holurile spitalului.
Aproape toţi pacienţii care au ajuns la acest spital după data de 20 februarie au fost împuşcaţi. Fie au fost împuşcaţi cu arme AKM, Kalashnikov sau împuşcaţi de lunetişti.
„Eu eram cu încă 15 colegi. Apăram scena. La un moment dat, am ieşit şi am strigat "Slavă Ucrainei!". La un metru distanţă a explodat o grenadă. Apoi m-am trezit la spital”, povestește unul dintre răniți.
„A tras un lunetist în mine, glonţul îl am în mână. Apoi a tras în piept, în partea dreaptă, a traversat ficatul, a trecut prin tot pieptul şi s-a oprit la doi centimetri de inimă”, spune altul.
Aici, doctorii încearcă să salveze vieţi în timp ce, pe fundal, se aud explozii şi focuri de armă.
„Cel mai grav răniţi aveau răni prin împuşcătură. Majoritatea au răni la cap, abdomen, cutie toracică. Am avut şi răniţi fără o mână. Am avut oameni răniţi din explozii şi am făcut câteva amputaţii”, precizează Ian Domin, directorul spitalului.
88 de oameni au murit la Kiev. Dar numărul celor răniţi nu este nici acum anunţat oficial. Medicii estimează că aproximativ o mie de oameni au fost loviţi sau împuşcaţi în confruntările dintre protestatari şi trupele speciale.