Premierul Boris Johnson şi-a dat acordul pentru publicarea unui raport privind posibile ingerinţe ruseşti în politica britanică

Data publicării:
boris johnson, premierul marii britanii
Foto: Guliver/Getty Images

Premierul britanic Boris Johnson şi-a dat joi acordul pentru a fi publicat "cât mai repede posibil" un raport extrem de aşteptat privind posibile ingerinţe ale Rusiei în politica britanică, a anunţat purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Realizat de Comisia parlamentară de informaţii şi securitate (ISC), acest raport sensibil de 50 de pagini analizează activităţile Rusiei, între care şi o posibilă ingerinţă în referendumul privind Brexit-ul din 2016, câştigat cu 52% de tabăra favorabilă ieşirii din UE.

Publicarea acestui document a fost împiedicată în decembrie, comisia fiind dizolvată înainte de alegerile legislative. Publicarea nu putea avea loc înainte ca această comisie să fie reformată, lucru care se va face săptămâna viitoare, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Publicarea (raportului) va fi treaba noii comisii, însă noi îi încurajăm să îl publice cât mai repede posibil", a comentat el.

Numirile în noua Comisie de informaţii şi securitate ar urma să fie publicate joi, înainte să fie supuse votului parlamentarilor luni şi marţi. Membrii îşi vor desemna apoi preşedintele.

La începutul lunii noiembrie guvernul a fost criticat că nu vrea să publice raportul înainte de alegerile de la 12 decembrie

Comisia şi-a lansat ancheta în noiembrie 2017 şi i-a înaintat raportul premierului la mijlocul lunii octombrie, potrivit fostului său preşedinte, Dominic Grieve. La începutul lunii noiembrie guvernul a fost criticat că nu vrea să publice raportul înainte de alegerile de la 12 decembrie, executivul invocând chestiuni de securitate naţională.

Ancheta ISC viza să răspundă îngrijorărilor în legătură cu subiectul amestecului în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi impactul campaniilor de dezinformare care ar fi provenit din Rusia.

Otrăvirea în 2018 a fostului agent rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury (sud-vest), pentru care Londra a acuzat Moscova, a alimentat aceste îngrijorări privind activităţile Moscovei.

Rusia a negat orice implicare, însă cazul a dus la un val de expulzări reciproce de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi, de o parte, şi Moscova, de cealaltă parte.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”