Operațiunea „Ghostwriter”: Cum sparg hackerii ruși site-urile de știri pentru a planta știri false despre NATO

Data publicării:
militar NATO cu o mitralieră și steagul NATO în fundal
Militari NATO în timpul unui exercițiu. Foto: Getty Images

Rusia desfășoară în prezent, prin intermediul unor hackeri „apropiați intereselor de securitate ale Moscovei”, o amplă campanie de discreditare a NATO care constă în plantarea de știri false în site-urile unor publicații din țări precum Polonia sau Lituania, se arată într-un raport prezentat de The Guardian.

Campania, intitulată „Ghostwriter” presupune obținerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS - Document Management System) ale site-urile de știri. Odată reușit acest lucru, hackerii șterg știrile originale, deja publicate, și le înlocuiesc, în schimb, cu știri false menite a submina încrederea în Alianța Nord-Atlantică.

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică, din 2017 și până în prezent au fost identificate 14 astfel de atacuri la adresa publicațiilor online din Polonia și Lituania.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de știri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat știri în care erau inserate citate false ale comandantului forțelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO
Militari polonezi din Forța de Reacție Rapidă (VJTF) a NATO. Foto: Getty Images

De asemenea, site-urile de știri din Lituania au fost ținta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe știri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofițer american.

Tot în Lituania, în septembrie anul trecut, a apărut, în mod similar, o informație falsă legată de profanarea unui cimitir evreiesc de către mai mulți militari germani prezenți în această țară în cadrul unui exercițiu NATO.

Specialiștii Mandiant apreciază că „actorii din spatele acestei campanii au la dispoziție resurse materiale importante” și că au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri „sunt apropiați intereselor de securitate ale Rusiei”.

Atlă metodă folosită de hackerii ruși: e-mail-uri „fantomă” provenite de la NATO și transmise redacțiilor de știri 

O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

Astfel, în luna aprilie, pe site-ul Academiei Militare din Polonia a fost publicată o scrisoare falsă în care comandantul acestei instituții îndemna trupele poloneze să se opună „ocupației” americane și să refuze participarea la exercițiul NATO Defender Europe 20.

Tot în aprilie, un e-mail fals, transmis redacțiilor de știri din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța retragerea trupelor NATO din Lituania din cauza pandemiei de coronavirus.

NATO a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Campania de știri false este parte a unei operațiuni extinse de dezinformare care se derulează de ani buni atât împotriva NATO cât și a UE.

Nici România nu a fost ocolită de „epidemia de fake news” venită dinspre Rusia.

Astfel, milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulau, în luna aprilie, pe platformele de social media din lume, conform datelor Comisiei Europene, în condiţiile în care Rusia desfăşoară o amplă activitate de dezinformare împotriva ţărilor din UE, inclusiv România. Comisia Europeană identificase, cu acest prilej, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de când au lucrat împreună la...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...