Cum face Germania reformă fiscală? Ne punem această întrebare pentru că Germania e acum cea mai puternică economie a Europei. Are creştere neîntreruptă de câţiva ani, de trei ani nu mai are nevoie de împrumuturi şi e ţara cu cei mai puţini şomeri de pe continent. Deci, fără niciun dubiu, poate fi considerată un model de economic de suuces, stabil şi predictibil.
În iulie 2005, pe vremea când era în opoziţie, Angela Merkel a prezentat în campania electorală un plan pentru creșterea TVA. A câştigat alegerile două luni mai târziu şi a început demersul pentru creşterea TVA. Suntem în momentul septembrie 2005. Parlamentul german a aprobat această măsură în mai 2006, adică la zece luni după ce a fost anunţată în spaţiul public.
Şi nu a intrat în vigoare imediat. TVA-ul mărit s-a aplicat în Germania de la 1 ianuarie 2007. Deci, germanii au avut la dispoziţie un an şi jumătate să facă studii de impact, să pregătească terenul pentru o schimbare economică importantă. Şi, încă o dovadă de maturitate politică din partea Germaniei, atunci când vine vorba de adoptarea unor măsuri economice.
Germania are un Consiliu al Experţilor, format din cinci economişti care consiliaza guvernul în materie de politici fiscale. Şi nu se limitează la consiliere. În fiecare an, în noiembrie, acest Consiliu publică un raport despre starea economiei, de care guvernul de la Berlin ţine cont.
Anul acesta a venit cu veşti bune, dar şi cu un avertisment. Economia germană e robustă, dar există risc de supraîncălzire. De aceea, guvernul a fost sfătuit să profite de situaţie pentru a gândi o strategie economică pentru viitor, cum ar fi norme energetice pentru clădirile publice, stimulente fiscale pentru cercetare şi dezvoltare sau un plan de digitizare a economiei germane.