Actualizare 00:30 Luptele continuă şi la această oră în estul Ucrainei. La Slaviansk, doi ziarişti francezi şi translatorul lor rus au fost răniţi de schijele unui obuz. Din primele informaţii reiese că starea lor nu este gravă. Pe de altă parte, presa rusă spune că un jurnalist italian și translatorul său ar fi murit după ce rebelii proruși ar fi atacat un microbuz cu reprezentanţi ai presei.
Pe aici nu se trece! Acesta este mesajul pe care îl aud jurnaliştii care vor să filmeze în apropierea unui punct de control instalat de autorităţi. Ei sunt rugaţi să oprească imediat camera de filmare. Militarii nu vor să fie filmaţi - nici ei, nici barajul pe care l-au ridicat în apropiere de intrarea în Odessa. Se tem să nu aibă aceeaşi soartă cu cei 17 militari ucişi joi în regiunea Doneţk, după ce o iscoadă a separatiştilor, care a pretins că este jurnalist, a intrat în punctul de control. El i-a filmat pe soldaţi şi, după câteva minute, militanţii proruşi au atacat punctul de control.
În acest context tensionat, oamenii sunt aşteptaţi la urne. Mulţi dintre ei sunt însă pesimişti: nu cred că noul preşedinte va aduce pacea în Ucraina. „Personal nu cred că se va schimba nimic, dar voi merge să votez”, spune una dintre persoanele intervievate de echipa Digi24.
„Nu merg la vot. Nu am încredere în politicienii de azi”, spune un alt cetăţean.
Autorităţile ucrainene estimează o prezenţă la vot de 70% la nivel naţional şi de 30-35% în regiunea Odessa. 32.000 de secţii de votare au fost instalate în toată ţara, iar pentru supravegherea lor a fost mobilizat un număr impresionant de forţe de ordine.
55.000 de poliţişti, 11.000 de jandarmi şi 16.000 de voluntari, ajutaţi de mii de militari vor veghea la desfăşurarea scrutinului prezidenţial.