„Capacitatea oamenilor de la Kremlin de a pune bani pe masă, în încercarea de a influenţa lucrurile, nu trebuie subestimată în România, aşa cum nu trebuie subestimată în Franţa, de exemplu”, a avertizat Mark Taplin.
Fostul diplomat atrage atenţia că Rusia joacă pe mai multe planuri în încercarea de a-şi extinde influenţa în regiune, iar propaganda este un instrument foarte folosit. Totuşi, fostul oficial american nu crede că Moscova se pregăteşte de un conflict militar deschis cu NATO.
„Nu stau treaz noaptea, îngrijorat că Rusia ar putea recurge la o provocare militară care să declanşeze o reacţie în baza Articolului 5. Din păcate, vedem deja un model de comportament provocator şi intenţia de a intimida. Dar cred că NATO ia măsurile corecte”, a declarat Mark Taplin.
El a salutat exerciţiile militare pe care NATO le-a programat în statele membre de pe flancul estic, inclusiv în România. Sunt un gest de descurajare a Rusiei, crede fostul diplomat. Cât despre criza din estul Ucrainei, Taplin susţine că Moscova are un plan bine stabilit pentru această zonă.
„Cred că Transnistria este un model pentru ceea ce Kremlinul ar putea plănui în estul Ucrainei”, consideră oficialul.
În aceste condiţii, spune Mark Taplin, Ucraina trebuie sprijinită pe termen lung de Statele Unite şi de partenerii europeni, atât din punct de vedere politic, cât mai ales economic.