Aşa tată, aşa fiu? Louis Sarkozy, fiul fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, se poziţionează pentru a-şi lansa o carieră politică după ce a făcut deja senzaţie în calitate de comentator conservator la televiziune. Dar, mai degrabă decât să-şi imite tatăl, Sarkozy junior, care şi-a petrecut o mare parte din copilărie în Statele Unite, intenţionează să joace cartea unui politician şi mai proeminent: Donald Trump, scrie Politico, preluat de News.ro.
Tânărul de 27 de ani a arătat clar în ultimele săptămâni că o strategie precum cea a lui Trump, care combină o campanie axată pe o abordare fără menajamente a problemei imigraţiei cu o retorică îndrăzneaţă, ar putea găsi un public receptiv şi în Franţa, având în vedere succesul candidatului republican de peste ocean de a-i atrage de partea sa pe alegătorii de culoare, latini şi femei.
„Votul musulman, în special, oferă o oportunitate, deoarece această populaţie este adesea mai conservatoare şi în dezacord cu sexualismul de stânga”, a scris Sarkozy pentru un site de ştiri belgian care tocmai îl transformase în editorialistul său vedetă.
Sâmbătă, scrie Politico, Sarkozy se va bucura de un fel de petrecere de lansare. El va fi invitatul de onoare la petrecerea de Crăciun din Paris a Tinerilor Republicani (Jeunes Républicains), aripa de tineret a partidului politic al tatălui său, Les Républicains. Organizatorii au promovat pe scară largă apariţia sa.
Un rival pentru Jordan Bardella
Dar în timp ce Sarkozy a câştigat atenţia tinerilor intelectuali de dreapta, el trebuie încă să dovedească vechii gărzi că este un lider înnăscut.
În culise, Sarkozy a stabilit deja legături cu figuri-cheie ale dreptei franceze, inclusiv cu ministrul de interne demisionar Bruno Retailleau, semnalând ambiţia sa pentru un viitor în politică, au declarat pentru POLITICO mai mulţi operatori politici familiarizaţi cu planurile sale. El s-a întâlnit cu Retailleau luna trecută la Ministerul de Interne şi a fost invitat la un tur al apartamentelor private ale clădirii, unde a locuit în copilărie, când tatăl său era ministru de interne, au declarat două persoane care au cunoştinţă de vizită.
Sarkozy crede că abordarea dură, dar puţin mai puţin incendiară, a lui Retailleau în ceea ce priveşte problemele legate de migraţie va permite dreptei să revină la putere, spre deosebire de strategia mai agresivă a liderului de extremă dreapta Jordan Bardella, şi el un tânăr de 29 de ani.
Ce îi datorează tatălui său
Nu e vorba că tânărul Sarkozy ar fi pierdut gustul tatălui său pentru provocări. Louis îi datorează tatălui său, Nicolas Sarkozy, o frază de înţelepciune politică pe care o citează adesea: „Pentru a reuşi, trebuie să te apropii de ridicol, dar nu trebuie să cazi niciodată în el”.
Recent, într-o conversaţie privată, acesta a declarat că „Mohamed trebuie să devină un prenume francez. Dacă în patru secole francezii vor avea culoarea cafelei mele, nu-mi pasă... Dacă vor bea vin şi îşi vor plăti impozitele, vom fi reuşit”.
Tânărul expert şi-a făcut recent un nume prin mai multe apariţii media de profil înalt, deşi au fost oarecum nişte ieşiri stridente, observă POLITICO.
Azi comentator, mâine candidat?
Sarkozy a intrat în atenţia publicului de foarte tânăr, încurajându-şi tatăl la reuniunile din perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din 2007 şi pozând pentru fotografii de familie pe treptele palatului Élysée. A petrecut apoi aproape 15 ani în Statele Unite, după divorţul foarte mediatizat al părinţilor săi şi recăsătorirea mamei sale, Cécilia Attias, cu un director de relaţii publice din New York. La rândul său, Nicolas Sarkozy s-a recăsătorit cu modelul şi artista Carla Bruni.
Louis Sarkozy este un comentator al politicii americane des invitat la postul de televiziune LCI după prima sa apariţie acolo, în aprilie, invitat de Darius Rochebin, un prezentator TV proeminent cu care împărtăşeşte o pasiune pentru scriitorul francez Chateaubriand.
Micul Sarkozy are, de asemenea, o pasiune pentru Napoleon. Cartea sa despre împăratul francez va fi lansată în aprilie în Franţa.
Louis a devenit de atunci o figură polarizantă, criticii punându-i la îndoială credibilitatea şi legăturile cu TF1, compania mamă a LCI, unde naşul său, Martin Bouygues, este principalul acţionar.
Departe de a da înapoi, Sarkozy dă volumul mai tare. În septembrie, el a provocat o oarecare revoltă spunând în direct, referindu-se la atacurile de represalii ale Israelului asupra Hamas şi Hezbollah: „Lăsaţi-i să moară cu toţii! Israelul face aici munca umanităţii”. Ulterior, el şi-a sunat naşul pentru a-şi cere scuze pentru impactul negativ asupra reputaţiei reţelei sale de televiziune, a declarat o persoană informată cu privire la apel.
Pe măsură ce echilibrează ambiţia cu provocarea, rămâne de văzut dacă Louis Sarkozy va face tranziţia de la comentator la candidat.
Editor : B.E.