Alegeri europarlamentare 2019. Nereguli la votul din diaspora, cozi kilometrice, așteptare infernală
Românii din diaspora stau la cozi uriaşe pentru a vota la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. Oamenii nu s-au lăsat speriaţi nici de ploi, nici de vânt, nici de timpii mari de aşteptare sau de micile probleme apărute cu sistemul digital de vot. Cele mai mari cozi sunt la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Biroul Electoral Central a anunțat însă că nu poate fi prelungit votul din diaspora după ora 21:00 (locală).
- Digi24 TV și Digi24.ro așteaptă de la voi, participanții la votul de duminică, fotografii, video și mărturii în legătură cu modul de desfășurare a alegerilor. Mesajele pot fi trimise pe conturile noastre de Facebook, WhatsApp (0771.100.304) și Twitter și vor fi prezentate în cadrul edițiilor speciale la Digi24 și în materialele realizate de Digi24.ro.
Românii care așteptau la coadă să voteze, la ora 21:00 (ora locală), la închiderea urnelor, la consultatul din Munchen vor putea să voteze până la ultimul după o măsură specială a poliției germane. Oamenii au fost înconjurați cu un gard și se consideră că este terioriul consulatului și prin urmare se respectă legea electorală românească. „Final fericit la München, unde poliția a luat inițiativa de a construi un perimetru din garduri, a băgat pe toată lumea înăuntru și acum consideră că sunt pe teritoriul consulatului, deci vor vota cu toții”, scrie jurnalistul Vlad Ursulean, aflat la fața locului. El a menționat că unul dintre polițiști e născut în Brașov și le-a vorbit la portavoce în română.
În Londra, românii care s-au așezat la coadă încă de la primele ore ale dimineții pentru a vota au primit cu furie vestea că timpul de votare nu va fi prelungit după ora 21. Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată cum sute de persoane au început să scandeze: „PSD, nu plecăm!”.
„În Birmingham, UK, s-au terminat buletinele de vot, iar oamenii au fost trimişi la alte secții de votare/acasă. Mulți dintre cei care erau în Birmingham la coadă şi nu au apucat să voteze au venit unde sunt şi eu, în Leicester, iar coada s-a dublat, probabil că ajunge la 500-600 m lungime, vorbind de sute, poate mii de oameni care au trecut sau sunt în momentul de față în Leicester să voteze. Sperăm să apucăm să votăm şi să nu se termine buletinele de vot şi aici în Leicester”, ne scrie Iulia, o româncă aflată în Marea Britanie.
Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și pentru a păstra liberă intrarea în consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteaptă la rând să poată intra să voteze. Un român a povestit că la Munchen e o singură ușă pe care se intră și se iese și accesul este îngreunat. O persoană stă la ușă și intrarea sau ieșirea în secția de vot se face pe grupuri. Cristian Buzea a spus că a stat la coadă de la ora 8:30 și abia la ora 15:30 a reușit să voteze.
Jurnalistul Deutsche Welle Robert Schwartz, aflat la Ambasada României de la Berlin, a relatat la Digi24 cum decurge votul acolo, remarcând prezența unor grupuri ciudate de tineri, care consumaseră alcool și care veniseră la vot îmbrăcați cu tricouri albe pe care scria cu roșu cunoscutul slogan anti-PSD. În opinia jurnalistului, era vorba de un grup infiltrat. Iată relatarea lui:
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Cititorii Digi24.ro din afara țării ne-au trimis fotografii și videoclipuri cu cozile de la secțiile de votare din mai multe orașe europene. Alte fotografii au fost, de asemenea, distribuite pe rețelele de socializare.
Diaspora ne-a sesizat ce situații a întâmpinat la vot. Mulți au spus că se încearcă încetinirea votului, că sunt puține ștampile de vot și că s-au terminat buletinele de vot pentru referendumul pe justiție.
Citiţi şi:
VIDEO. Imagini incredibile de la Milano, unde sunt doar două secţii de votare
În Amsterdam, aproximativ 2.000 de persoane așteaptă să voteze. Mai mulți români stabiliți în Amsterdam reclamă faptul că în secția de votare există doar 3 ștampile de vot și că procesul de votare este unul extrem de lent. Votează în jur de 60 de persoane pe oră.
Probleme la vot pentru una dintre cele mai mari comunități de români din Spania. În Castellón sute de oameni au început să protesteze. Imaginile publicate pe Facebook de mai mulți români din Castellón arată cum oamenii au început să scandeze „Hoții!”, „Rușine să vă fie!” și „Huo!”, iritați de timpul lung de așteptare pentru a vota.
Oamenii acuză organizare defectuoasă în secțiile de votare din Barcelona, din cauza aglomerației.
La Birmingham, coada pentru a vota este de 1.5 kilometri și se așteaptă aproximativ 4 ore, ne transmite un cititor Digi24.ro.
Un alt cititor ne-a scris că în Peterborough, Marea Britanie, se încearcă în mod intenționat încetinirea votului, deoarece din trei tablete pentru verificarea identității se folosește doar una.
În Arganda del Rey, în Madrid, oamenii se plâng că sunt doar 2 stampile de vot și că în ritmul acesta vor avea de așteptat multe ore.
La secția de votare din Girona, Spania, se stă câte 5 ore la coadă, secția fiind organizată într-un hotel.
O femeie povestește și o întâmplare fericită, mărturisind că românii de la coadă au lăsat-o să meargă în față pentru că venise cu copilul, în Roquestas de Mar, Spania.
În SUA, un român reclamă că pe site-ul ambasadei este adresa greșită pentru secția de vot. Nu a menționat însă în ce stat sau oraș se află.
Buletinele de vot pentru referendum s-au terminat în Anwerpen, în Belgia, la o secție de votare din Madrid și în Zaragoza, Spania, dar și în Prato, Italia.
În Italia, la Padova, coada de români care vor să voteze se întinde inclusiv în parcarea de lângă secția de votare. Oamenii așteaptă liniștiți să-și exercite dreptul al vot. Printre cei aflați la coada sunt inclusiv oameni cu copii mici în brațe.
Un cititor anunță că în Londra, Stratford, au fost închise ușile secțiilor de votare și motivul ar fi dispariția ștampilelor, ne scrie un cititor Digi24.ro.
O femeie ne anunță că a stat 5 ore la rând ca să voteze în Dublin.
La Munchen, la ora 7:00, erau deja aproximativ 200 de oameni în fața consulatului României.
Cozi s-au format în multe orașe europene. În Roma, și mai mulți oameni așteptau în fața Ambasadei României, în ciuda ploii.
La Milano, Torino, Stratford, Paris, Eindhoven, Koln, Vicenza, Copenhaga, Dublin, Viena, Madrid, Londra, Zurich, Praga, Aarhus, Graz, Berlin, Nuerenberg, Haga, Luxemburg situația este asemănătoare.
La Stuttgart, s-au strâns aproximativ 2000 de oameni, la cozi.
La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secției de votare, astfel că au ocupat și trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineața.
Românii din toată lumea votează azi, 26 mai 2019, la alegerile europarlamentare 2019. Primele urne de vot s-au deschis în Noua Zeelandă, sâmbătă, la 22.00, ora României (n.r. - duminică, ora 7.00 locală). Alături de români, toți europenii din statele membre UE își vor alege viitori reprezentanți în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. România are alocat un număr de 33 de locuri în PE, din totalul de 751 disponibile. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute.
Ghidul alegătorului informat. Toate detaliile pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la urne
- Lista completă a candidaților la alegerile europarlamentare 2019 și cum funcționează Parlamentul European
- Ce acte sunt necesare pentru a putea vota la europarlamentare și referendum
- Unde votezi pe 26 mai: cum afli la care secție de votare ești arondat
- Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2019
- Cum s-a ajuns la referendumul pentru justiție
- Cum arată buletinele de vot la referendumul pentru justiție
- În ce condiții este validat referendumul pe justiție
- Lista secțiilor de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 26 mai
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News