După Brexit, Uniunea Europeană pierde cea mai mare armată de pe continent, o bună parte din arsenalul nuclear şi unele dintre cele mai performante agenţii de informaţii din lume. La negocierile cu Bruxelles-ul, securitatea este asul din mâneca Londrei, iar ea poate cumpăra inclusiv favoruri comerciale. Premierul Theresa May a declarat că dacă cele două părţi nu reuşesc să semneze un tratat de liber-schimb atunci cooperarea împotriva terorismului ar putea fi afectată.
Dacă la intentarea divorţului de UE, ameninţarea Theresei May a fost voalată, ministrul britanic de interne merge mult mai departe. Dacă ieşim din Europol, plecăm cu tot cu informaţii, le-a spus Amber Rudd jurnaliştilor din Marea Britanie. Guvernul de la Londra respinge acuzaţiile că ar încerca să şantajeze Uniunea Europeană, însă în cele şase pagini ale scrisorii trimise la Bruxelles pentru a declanşa Articolul 50, problema securităţii e menţionată de 11 ori.
Şi laburiştii din opoziţie interpretează tonul Guvernului ca pe o ameninţare şoptită cu zâmbetul pe buze. Aceştia spun că acordul de ieşire din UE, despre administraţie, migraţie şi comerţ, n-ar fi trebuit nicicând legat de securitatea oamenilor.
„Într-o lume tot mai instabilă, trebuie să continuăm să avem în securitate cea mai strânsă colaborare cu putinţă pentru a-i ţine pe oameni în siguranţă. Ne confruntăm cu aceleaşi ameninţări de pe urma terorismului şi extremismului. Aşa că nu trebuie să existe niciun motiv pentru care să nu ajungem la un parteneriat special şi profund între Marea Britanie şi Uniunea Europeană care să funcţioneze pentru noi toţi”, a declarat premierul Theresa May.
Armata britanică poate funcţiona drept monedă de negociere. Londra poate şantaja statele mai slabe ale Europei să-i ofere susţinere la Bruxelles la schimb pentru apărare, spun specialiştii citaţi de EurActiv.
Marea Britanie e în proces să trimită 800 de soldaţi în Estonia şi are deja 150 în Polonia într-o misiune de descurajare a agresiunii ruseşti. Pentru ţările din coasta Rusiei, securitatea e mult mai importantă decât pedepsirea Marii Britanii pentru Brexit. Contrar poziţiei dure a Germaniei şi Franţei, ţările de pe flancul estic ar putea îndulci tonul la adresa Londrei tocmai fiindcă au nevoie de o prezenţă sporită a militarilor englezi.
Şi totuşi, deşi Theresa May are apărarea drept avantaj, i-ar putea fi mai bine să nu-l folosească. În primul rând, fiindcă accesul la bazele de date comune a permis ca Marea Britanie să oprească atacuri teroriste îndreptate împotriva propriilor cetăţeni. Şi al doilea rând, fiindcă ameninţarea cu oprirea cooperarii în securitate e probabil cel mai prost mod de a începe negocierile.