„Vom face totul ca echilibrul de forțe să nu fie perturbat în regiune”, a spus ambasadorul Rusiei la NATO, adăugând că Moscova a pledat constant ca Marea Neagră să fie o regiune a cooperării.
„Există toate premisele ca și pe viitor Marea Neagră să nu devină o arenă a confruntării”, a afirmat Aleksandr Grușko, potrivit Agerpres. El a subliniat că partea rusă dorește ca în relațiile dintre țările riverane să prevaleze chestiunile de cooperare economică, socială, culturală, turism.
Rusia este îngrijorată cel mai mult, în prezent, de prezența unor forțe din afara regiunii în Marea Neagră.
„În primul rând, acestea sunt forțele maritime ale SUA, care intră cu regularitate în Marea Neagră. Nave ca distrugătorul USS Donald Cook nu transportă doar câteva zeci de rachete de croazieră de înaltă precizie Tomahawk, ci sunt echipate și cu sisteme de apărare antirachetă Aegis”, a mai spus ambasadorul Rusiei la NATO, menționând că Moscova a avertizat în repetate rânduri SUA despre riscul apropierii unor astfel de nave de țărmurile Rusiei.
„Aceștia sunt pași destabilizatori, care sunt făcuți nu doar în detrimentul securității regionale, ci subminează și stabilitatea strategică”, a mai spus el.
Moscova a anunțat recent că, reacționând la intensificarea activității NATO, ar putea instala în zona Mării Negre și a Mării Baltice două stații radar moderne puternice de tipul "Podsolnuh" ("Floarea soarelui"), capabile să controleze zona de coastă pe o rază de 200 de mile. Radarul care ar urma să fie instalat în Crimeea ar putea identifica toate navele care intră în Marea Neagră prin Bosfor, potrivit Interfax.