SUA | Proiect de lege anti-avort permite medicilor să mintă pacientele
Data publicării:
Unul dintre primele documente semnate de Donald Trump a fost un act prin care a fost condiționată finanțarea unor organizații americane de pe tot globul de stoparea programelor de consiliere privind întreruperea de sarcină. De altfel, în timpul campaniei electorale, liderul de la Casa Albă s-a declarat împotriva avortului și chiar a spus că ar trebui să existe o formă de pedeapsă pentru femeile care aleg să nu ducă o sarcină la capăt. Acum, o lege care permite unui doctor să nu dezvăluie unei femei că fetusul are dizabilități atunci când are suspiciunea că va hotărî să întrerupă sarcina a ajuns în Senatul american. De asemenea, o altă lege din Arkansas permite soților care vor să își oprească soția să apeleze la întrerupere de sarcină să dea în judecată medicul care efectuează procedura și interzice avortul dacă sarcina este mai înaintată de 14 săptămâni.
Comisia pentru Texas din Senatul SUA a avizat pozitiv trimiterea în Parlament a unei legi care, practic, permite medicilor să nu dezvăluie problemele de sănătate ale fetusului părinților dacă crede că mama ar alege să facă avort. În prezent, în SUA, este ilegal pentru un medic să nu dea astfel de informații părinților dacă le cunosc. Mai mult, părinții care aduc pe lume un copil cu dizabilități și consideră că doctorul știa de problemele copilului au dreptul legal de a da în judecată medicul respectiv, potrivit texastribune.com.
Suporterii legii 25 spun că actul normativ protejează drepturile doctorilor și ale copiilor cu dizabilități.
„Credem că un proces care începe de la premisa că „ar fi trebuit să ni se ofere șansa să ne omorâm copilul cu dizabilități” trimite un mesaj groaznic tuturor copiilor cu dizabilități din Texas. Să tragi la răspundere un medic pentru o dizabilitate pe care nu a provocat-o presupune un nivel de control asupra dezvoltării umane pe care medicii și părinții pur și simplu nu îl au”, a spus Jennifer Allmon, una dintre susținătoarele proiectului.
Oponenții legii spun că legea i-ar încuraja pe medici să îi mintă pe părinți cu privire la starea de sănătate a viitorului lor copil și îi impiedică pe acești să ia o decizie informată cu privire la continuarea sarcinii.
„Nu ar fi trebuit să avem această discuție în care să spunem că nu ar trebui să existe o politică la nivelul Texasului prin care medicii sunt scuzați dacă își mint pacienții. Asta face această lege”, a spus Blake Rocap, directoarea unui ONG pro-choice din Texas.
În Arkansas, guvernatorul statului a semnat o lege prin care practic a fost interzis avortul după 14 săptămâni. Mai exact, a fost interzisă o procedură prin care se face avort mai ales atunci când sarcina este mai înaintată, sau în cazul unei pierderi spontane a sarcinii. Este vorba despre o procedură care se numește „dilatare și evacuare”. Nu există o excepție de la această lege în caz de viol sau incest și legea va intra în vigoare în acest an.
De asemenea, legea mai permite soților, care nu sunt de acord cu decizia soției de a face avort, să dea în judecată medicul care a realizat procedura sau care va realiza întreruperea de sarcină pentru a bloca. De la lege nu este exceptată situația unui viol marital, scrie buzzfeed.com.