Asaltul de la Capitoliu, prezentat drept o mișcare Antifa în presa conservatoare

Data actualizării: Data publicării:
Polițiștii au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa pe trumpiști.
Polițiștii au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa pe trumpiști. Foto: Getty Images

Congresul american, unde miercuri urma să aibă loc o ședință formală pentru validarea lui Joe Biden ca președinte al SUA, s-a transformat într-un loc al violențelor iar jurnaliștii prezenți au transmis imagini halucinante de la fața locului. Cu toate acestea, mai multe mass-media ultraconservatoare au minimizat gravitatea intruziunii susținătorilor lui Donald Trump în Capitoliul de la Washington și au numit atacul drept „o Antifa sub acoperire”, transmite AFP, citată Agerpres.

După ce clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de trumpiști, unele mass-media americane au relatat faptele într-o manieră total diferită față de majoritatea jurnaliștilor, evocând o furie legitimă a susținătorilor lui Trump și acuzând, fără dovezi, extrema stângă că s-a infiltrat în această mișcare.

Intruziunea de la Capitoliu, o mișcare Antifa în ochii presei conservatoare

„Cred că a fost vorba de o Antifa sub acoperire”, a explicat Gina Lpudon, prezentatoare la Real America's Voice, cu privire la insurgenţii pe care i-a văzut pe coridoarele Congresului. Termenul "Antifa", provenit din prescurtarea denumirii Acţiunea antifascistă, vine de la grupări socialiste italiene, iar apoi germane care au încercat să reziste ascensiunii lui Benito Mussolini şi Adolf Hitler în anii 1920 şi 1930. În SUA, militanţii fac campanie pe teme de justiţie socială, cum ar fi drepturile minorităţilor.

„Esenţialul a ceea ce am văzut astăzi era magnific” a fost replica lui Ben Bergquam, reporterul unui mic post online, Real America's Voice, care a făcut miercuri, în faţa clădirii Capitoliului, un bilanţ cu totul diferit decât majoritatea observatorilor.

Alți jurnaliști au descris mulțimea de trumpiști revoltați drept „un mic grup de elemente perturbatoare” sau „o mare majortate de manifestanți pașnici”.

Denunţând violenţele comise în incinta Parlamentului american, Greg Kelly, de la Newsmax, a considerat ca fiind logice evenimentele de miercuri, care au şocat cu toate acestea o lume întreagă. „Dacă furaţi alegerile, veţi avea mulţi oameni furioşi”, a explicat el, reluând acuzaţiile nefondate ale taberei lui Trump.

„Un Guvern care se opune patrioților”

La porţile Congresului, manifestanţii au „împins, au frecat, dar cam atât”, a relativizat Kevin Corke, reporter la Fox News, cu privire la ceea ce mai mulţi lideri străini au calificat drept atingere la adresa democraţiei.

„Nu am văzut niciodată până acum un guvern care să se opună patrioţilor”, a criticat Gina Loudon, evocând confruntările dintre susţinătorii lui Donald Trump şi forţele de ordine.

Chiar dacă a denunţat la rândul său orice formă de violenţă, altă vedetă de la Fox News, Sean Hannity, a denunţat, la fel ca alţi comentatori conservatori, o abordare tendenţioasă a marilor mass-media. 

Mass-media: Donald Trump nu este responsabil pentru cele întâmplate

În niciun moment nu s-a pus problema unei eventuale responsabilităţi a lui Donald Trump, care după alegeri îi incită pe susţinătorii săi să conteste, până dincolo de legalitate, rezultatele scrutinului. Toţi, cu Sean Hannity în frunte, au scos în faţă mai degrabă apelurile la calm ale preşedintelui pe Twitter, lansate după ce a lăsat situaţia să degenereze, notează AFP.

Pentru Eric Greitens de la Real America's Voice, perturbarea forţată şi chiar temporară a dezbaterilor Congresului, miercuri, "îi lasă preşedintelui câteva zile pentru a demonstra că a existat fraudă".

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...