Studiu: varianta Lambda, dominantă în America de Sud, devine cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2

Data publicării:
globul pamantesc incunjurat de covid-19
Varianta Lambda reprezintă o potențială amenințare pentru societatea umană. Sursă foto: Getty Images

Varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată anul trecut în Peru și răspândită acum în majoritatea țărilor din America de Sud, este extrem de infecțioasă și mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virusului SARS-CoV-2, care a apărut inițial în orașul chinez Wuhan, potrivit unui nou studiu publicat la sfârșitul luni iulie pe platforma de științele biologice și medicale, bioRxiv.

Cercetarea oamenilor de știință evidențiază faptul că varianta Lambda va deveni cea mai periculoasă variantă care provoacă boala COVID-19. Deși caracteristicile sale virusologice și trăsătura evolutivă rămân în mare parte necunoscute, varianta Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutați, T76I, L452Q și RSYLTPGD246-253N, care au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generați de trecerea prin boala COVID-19 sau de vaccin.

Cercetătorii au descoperit că în timp ce mutațiile T76I și L452Q sunt responsabile pentru gradul mare de infectare, mutația RSYLTPGD246-253N este responsabilă de evitarea anticorpilor, ceea ce face ca virusul să reziste mai mult în organismul uman. Datele cercetătorilor sugerează că această mutație este strâns asociată cu răspândirea din ce în ce mai mare a numărului de infectări cu varianta Lambda în țările din America de Sud.

Variantele SARS-CoV-2 sunt mai dăunătoare decât tulpina originală

Mutațiie coronavirusului au condus la apariția mai multor variante care provoacă boala COVID-19 ce este stâns legată de sindromul respirator acut sever.

Cercetătorii clasifică variantele SARS-CoV-2 în două moduri: variante de îngrijorare și variante de interes, cele din urmă fiind cercetate mai atent de specialiști, pentru că generează mai multe mutații și sunt considerate potențiale riscuri ale unei accenturi a situației pandemice la nivel mondial.

Variante de îngrijorare:

  • Alpha
  • Beta
  • Gamma
  • Delta

variante de interes:

  • Eta
  • Kappa
  • Lambda
  • Iota 

Studiile din ultimul an au descoperit că aceste variante, împreună cu mutațiile asociate, sunt prezente în proteina Spike și rezistă la anticorpii neutralizanți care au fost provocați după vaccinare sau infecția cu COVID-19. 

Varianta Lambda este o variantă periculoasă

Cercetătorii au avertizat că varianta Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății și nu să rămână doar o „variantă de interes”, așa cum este catalogată acum.

F1.medium
Imagine grafică cu varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2, care are o rată de infectare mare și rezistență mai mult la vaccinul anti-COVID. Sursă foto: Cold Spring Harbor Laboratory/ biorxiv.org

De asemenea, cercetătorii au subliniat că oamenii nu văd varianta Lambda ca pe o amenințare foarte mare în acest moment, deoarece aceasta nu este etichetată drept „o variantă de îngrijorare”, cum se întâmplă cu varianta „Delta”.

Deși nu este încă foarte clar dacă varianta Lambda este mai periculoasă decât varianta Delta, care a crescut numărul de infectări în multe state din întreaga lume, Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, susține că „varianta Lambda reprezintă o potențială amenințare pentru societatea umană”.

Varianta Lambda începe să fie prezentă în tot mai multe țări

În prezent, varianta Lambda a fost raportată în 29 de țări din întreaga lume, cele mai multe fiind în America de Sud, printre care Chile, Peru, Argentina și Ecuador. În SUA, varianta se află în spatele a ce puțin 1.000 de cazuri de COVID-19.

În Chile, rata de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul populației a ajuns la un nivel de 65,1%. Cu toate acestea, a fost observată o creștere rapidă a cazurilor de COVID-19 în țara sud-americană. Acest lucru se datorează faptului că varianta Lambda este capabilă să evite răspunsurile imune induse prin vaccinare.

Captură de ecran din 2021.08.06 la 22.00.17
O hartă, publicată pe 8 iulie de Public Health England, arată distribuția variantei Lambda în întreaga lume. Captură foto: Public Health England/service.gov.uk

Rezultatele acestui studiu sunt în concordanță cu studiile anterioare care au relevat că o infectivitate mai mare a variantelor Lambda, Delta și Epsilon se datorează mutațiilor asociate acestora. 

Studiul publicat în bioRxiv susține că, pentru a înțelege dacă o variantă ar infecta un număr mare de persoane, este esențial să se determine două trăsături virologice caracteristice variantei: creșterea infecțiozității virale și sustragerea de la un răspuns imun generat de anticorpi. Cercetătorii au precizat că varianta Lambda posedă ambele caracteristici virologice.

Varianta Lambda în ochii specialiștilor

Doctorul Pablo Tsukayama, microbiolog molecular la Universitatea Cayetano Heredia din Lima (capitala statului Peru) și coautor al studiului, a declarat că atunci când a descoperit varianta Lambda, acesta „nu a atras prea multă atenție”. Însă, a remarcat Tsukayama, „am continuat să prelucrăm rezultatele și, până în luna martie, am descoperit că Lambda era prezentă în 50% din cazurile de COVID-19 depistate în Lima. O lună mai târziu, după ce am reluat cercetările, varianta Lambda era prezentă în circa 80% din cazurile de COVID-19 la nivelul statului Peru". 

„Acest salt uriaș, în decurs de doar o lună, la o populație de peste 30 de milioane de locuitori, reprezintă un indicator timpuriu al unei variante extrem de transmisibile a SARS-CoV-2", a adăugat Pablo Tsukayama.

Dintr-o perspectivă diferită, doctor Wesley Long, director medical al departamentului de biologie la Houston Methodist, a declarat pentru USA Today că, în timp ce varianta Lambda are unele mutații similare cu alte variante care au ridicat îngrijorarea în rândul comunității medicale și științifice, nu pare a fi aproape la fel de transmisibilă ca Delta.

„Știu că există un mare interes pentru varianta Lambda, însă cred că oamenii chiar trebuie să se concentreze asupra variantei Delta”, a transmis Long, care a mai adăugat că „indiferent de variantă, cea mai bună apărare împotriva tuturor acestor tulpini asociate coronavirusului este vaccinarea”.

Tinerii din Spania merg să se vaccineze
Tinerii din Spania merg să se vaccineze. Sursă foto: Profimedia Images

În raportul său de la mijlocul lunii iunie, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că „varianta Lambda a fost asociată cu rate substanțiale de transmitere comunitară în 29 de țări, având o prevalență de creștere în timp concomitentă cu o incidență crescută a COVID-19”. OMS a mai transmis că efectuează mai multe investigații în privința acestei variante. 

„Autoritățile din Peru au raportat că 81% din cazurile de COVID-19 analizate în aprilie 2021 au fost asociate cu varianta Lambda. De asemenea, Argentina a raportat o creștere a prevalenței variantei Lambda începând cu a treia săptămână a lunii februarie, iar între 2 aprilie și 19 mai 2021, varianta a reprezentat 37% din cazurile de Covid-19 depistate”, a menționat OMS.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că „varianta Lambda poartă o serie de mutații cu implicații fenotipice suspecte (caracteristici sau trăsături ale unui organism care se manifestă în mod vizibil), cum ar fi o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpi neutralizanți”.

Citește și: Studiu: Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile produse de chinezi

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”