Rușii sunt furioși după ce Polonia a anunțat că va schimba numele Kaliningradului: „Un act vecin cu nebunia”

Data publicării:
hartă a Europei cu exclava rusească Kaliningrad în centru
Exclava rusească Kaliningrad se învecinează cu Polonia și Lituania. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a reacționat cu furie, miercuri, după ce o agenție a guvernului polonez a sugerat că autoritățile de la Varșovia ar putea să înceapă să folosească un alt nume pentru a se referi la Kaliningrad, exclava rusească obținută prin anexarea de către URSS a fostului teritoriu german Prusia Orientală, relatează BBC.

Comitetul polonez a spus că orașul și zona mai mare din jurul lui ar trebui să fie denumită Krolewiec, vechiul nume al orașului în poloneză, pe vremea când acesta era teritoriu german și se numea, oficial, Koenigsberg.

Autoritățile poloneze au argumentat că decizia de a nu mai folosi „numele impus” de către ruși este un efect al deciziei regimului criminal de la Kremlin de a invada Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a calificat decizia ca fiind una „la granița cu nebunia” și a spus că este „un act de ostilitate”.

„Știm că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat uneori în această nebunie de ură față de ruși”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Autoritățile poloneze spun că numele bolșevicului Kalinin are o conotație negativă

Marți, Comitetul pentru Standardizare și Denumiri Geografice ale locurilor din afara Republicii Polonia a recomandat ca guvernul să schimbe imediat numele orașului din Kaliningrad în Krolewiec, iar regiunea înconjurătoare să fie numită Obwod Krolewiecki.

Conform agenției poloneze, numele Kaliningrad nu are nicio legătură nici cu orașul și nici cu regiunea și are o conotație negativă și o „rezonanță emoțională negativă” în Polonia.

Mikhail Kalinin, după care a fost redenumit fostul oraș german, a fost unul dintre principalii lider bolșevici ai Revoluției din Octombrie. El a fost, de asemenea, unul dintre cei șase semnatari din biroul politic sovietic, ai ordinului pentru masacrarea prizonierilor polonezi de război în pădurile de la Katyn, una dintre cele mai odioase crime comise de Uniunea Sovietică de-a lungul nefastei sale existențe.

„Fiecare țară are voie să folosească în limba sa numele tradiționale care fac parte din moștenirea ei culturală, și nu poate fi forțată să folosească numele inacceptabile în limba sa”, au anunțat membrii comitetului polonez.

Inițial, rușii au dat vina pe germani pentru masacrul de la Katyn, atunci când armata germană a descoperit gropile comune în anul 1943.

După impunerea regimului comunist în Polonia după război, rudele victimelor nu au putut să facă publice aceste crime odioase sau să declanșeze o dezbatere publică cu privire la ele. Rusia și-a recunoscut vina pentru masacru abia în 1990.

Deși recomandarea agenției citate este doar consultativă, este de așteptat ca guvernul polonez să o pună în aplicare. Diplomația de la Varșovia deja a anunțat că salută recomandarea.

Din Koenigsberg în Kaliningrad

Până după Al Doilea Război Mondial, orașul și regiunea adiacentă erau cunoscute cu numele de Koenigsberg și făceau parte din provincia germană Prusia Orientală. Krolewiec este traducerea în poloneză a numelui german.

După Primul Război Mondial, regiunea a fost ruptă de restul teritoriului german, devenind o exclavă germană înconjurată de teritoriu polonez.

După Al Doilea Război Mondial, sovieticii au împărțit Prusia Orientală în două jumătăți, sudul fiind cedat reînființatului stat polonez, căruia îi fuseseră furate teritoriile din est de URSS, în timp ce jumătatea de nord a devenit teritoriu al RSFSR (Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusia), parte a Uniunii Sovietice.

După prăbușirea URSS, Kaliningrad a rămas parte a Rusiei, dar teritoriul său a rămas deconectat de restul țării, devenind o exclavă.

Kaliningradul este un teritoriu de importanță strategică mare pentru Rusia, în condițiile în care găzduiește flota ruseasă de la Baltică și are singurul port european de mare caldă al Rusiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”