O mare de oameni a ieșit în stradă. Ce susținere are, cu adevărat, Erdogan?

Data actualizării: Data publicării:
turcia comemorare

Turcia a comemorat sâmbătă un an de la puciul eşuat contra preşedintelui Recep Erdogan. Sute de mii de oameni, potrivit estimărilor Reuters, au participat la ceremoniile de la Istanbul și Ankara, pentru a aduce un omagiu celor 249 de oameni care şi-au pierdut viaţa pe 15 şi 16 iulie 2016. Evenimentele care marchează un an de la tentativa eşuată de stat s-au încheiat spre dimineaţă cu un discurs susţinut de Recep Erdogan la Ankara.

Recep Erdogan a ţinut un discurs în faţa a milioane de oameni care l-au urmărit la faţa locului, de acasă sau din faţa ecranelor mari din toată ţara. A profitat de acest moment să condamne din nou opoziţia că nu a acţionat pentru a împiedica lovitura de stat din urmă cu un an și că s-a limitat la a urmări evenimentele la televizor.

Preşedintele turc a menţionat că mulţi dintre cei care au fost ucişi anul trecut nu aveau la ei arme, ci doar steaguri, la fel ca partizanii săi care au ieşit azi în stradă. Şeful statului turc i-a numit pe pucişti „necredincioşi” şi a promis că toţi trădătorii vor plăti.

Ceremoniile, organizate în principal in Istanbul, au început cu un marş pentru „unitate naţională”. Odată ce mulțimea a ajuns pe podul peste Bosfor, Recep Erdogan a dezvelit un monument care-i comemorează pe cei 249 de oameni care au murit pe 15 şi 16 iulie 2016, când armata a încercat să îl înlăture pe liderul turc. Monumentul nu a fost amplasat întâmplător acolo. Anul trecut, podul a fost scena confruntărilor dintre civili şi militarii care blocaseră zona cu tancuri.

La ceremonii, s-au rostit rugăciuni islamice în memoria victimelor puciului eşuat. De la Istanbul, şeful statului turc a plecat la Ankara unde a participat la un alt marş pentru unitate şi a dezvelit o statuie la Palatul prezidenţial.

În noaptea de 15 iulie de anul trecut, televiziunile din Turcia transmiteau imagini care îngrozeau lumea. Clădirea parlamenului de la Ankara era bombardată, iar pe străzile din Istanbul militarii trăgeau în oameni. Avea loc o tentativă de lovitură de stat, care s-a soldat cu un eşec. După eşecul loviturii de stat de anul trecut, preşedintele Recep Erdogan a profitat de situaţia creată şi a dispus măsuri dure de pedepsire a vinovaţilor. Mai mult, in urma unui referendum organizat în aprilie, Turcia s-a transformat dintr-o democraţie parlamentară într-o republică prezidenţială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”