NYT: Serviciile americane spun că ucrainenii s-au aflat în spatele atacului cu dronă de la Kremlin

Data publicării:
Prespus atac cu dronă la Kremlin
Foto: Profimedia Images

Oficialii din serviciile secrete americane cred că Ucraina este responsabilă de atacul cu dronă împotriva Kremlinului, de la începutul lunii mai, conform NYT.

Oficialii americani sunt de părere că atacul a fost, cel mai probabil, orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ucrainene, într-una dintre cele mai noi acțiuni de atac împotriva unor ținte rusești, multe dintre care au provocat emoții la Washington.

Serviciile americane nu au, însă, informația care dintre unitățile ucrainene au dus la bun sfârșit atacul și este neclar dacă președintele Volodimir Zelenski sau oficialii de la vârful statului ucrainean au fost conștienți de această operațiune, deși unii oficiali americani cred că Zelenski nu a fost informat.

Serviciile americane au ajuns la această concluzie prin evaluări ale unor comunicații interceptate în care rușii au ddat vina pe ucraineni. În altele, unii oficiali ucraineni spuneau că cred că atacul a fost  pus în aplicare de servicii ale Ucrainei.

Oficialii americani spun că nu sunt foarte siguri că guvernul ucrainean a autorizat direct atacul cu drone împotriva Kremlinului, dar asta și pentru că este încă neclar și nu există dovezi cu privire la care unități ucrainene au fost implicate.

Atacurile care i-au pus pe americani pe jar

Acest atac a făcut parte dintr-o serie de operațiuni care i-au făcut pe oficialii americani să privească cu teamă spre războiul din Ucraina. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe SUA pentru atacuri și să pornească represalii prin extinderea războiului și în afara Ucrainei.

Agențiile de spionaj americane observă că în Ucraina există o „confederație vagă” de unități capabile să-și realizeze propriile operațiuni limitate în afara și în interiorul Rusiei, fie folosindu-și proprii agenți, fie cu parteneri care lucrează sub coordonarea lor. Unele dintre aceste operațiuni ar fi putut fi puse în aplicare fără consultarea lui Zelenski.

Pe lângă atacurile cu drone, oficialii americani au mai spus și că ei cred că ucrainenii sunt responsabili inclusiv de asasinarea Dariei Dughina și a bloggerului militar Vladlen Tatarski, dar și de atacurile recente pe teritoriul rus, în Belgorod.

În plus, americanii cred că inclusiv atacurile la gazoductul Nord Stream au fost făcute de agenți pro-ucraineni, deși este necunoscut ce legături ar fi putut avea ei cu guvernul ucrainean.

Responsabilitate difuză

Deși atacul cu dronă a provocat puține stricăciuni la Moscova, el a afectat aura de securitate și invicibilitate pe care Kremlinul încearcă să o arate lumii, în ciuda atrocităților pe care le-a comis în Ucraina din 24 februarie 2022.

Capacitatea serviciilor americane de a determina responsabilul pentru atac a fost complicat și de felul în care Ucraina și-a organizat serviciile de informații și de securitate – cu responsabilități de multe ori secrete, suprapuse sau în competiție.

De exemplu, mai scrie NYT, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Directoratul Principal de Informații și armata ucraineană au propriile unități de forțe speciale.

Ele acționează cu variate niveluri de profesionalism, verificare din partea autorităților politice și uneori intră în competiție pentru resurse și atenție din partea sistemului politic ucrainean.

Oficialii americani nu sunt siguri cu privire la cât de îndeaproape și cât de coordonat lucrează împreună aceste unități. În același timp, e neclar dacă lipsa de coordonare între ele se datorează unei competiții interne, lipsei de încredere sau unei încercări de a preveni spionajul rusesc.

Posibilitatea unui atac sub steag fals, respinsă

Inițial, oficialii americani au crezut în posibilitatea ca atacul să fi fost un atac rusesc sub steag fals, în condițiile în care regimul criminal de la Kremlin este cunoscut pentru aceste tipuri de operațiuni pe care le folosește apoi ca pretext pentru atacurile sale.

După atac, însă, SUA au interceptat comunicații ale oficialilor ruși în care aceștia păreau sincer tulburați și surprinși de atac și dădeau vina pe ucraineni.

În aceste discuții interne, oficialii ruși păreau stânjeniți de faptul că o dronă ostilă a putut ajunge până la Kremlin, fapt ce i-a convins pe americani că atacul nu a fost unul sub steag fals, ci real.

„Felul în care Kremlinul a răspuns la situație îmi arată că a fost ceva rușinos și surprinzător pentru ei, nu un atac sub steag fals. Atacul subminează, de asemenea, percepțiile cu privire la capacitățile Kremlinului de survol și apărarea aeriană. Ele sunt importante și rușii vor să le mențină”, spune Dara Massicot, analistă militară la RAND.

SUA au interceptat, în plus, și conversații ale ucrainelor în care oficialii spuneau că țara lor ar fi responsabilă de atac. Totuși, ei nu păreau să știe cine anume din cadrul sistemului ucrainean a planificat sau dus la bun sfârșit operațiunea.

Americanii spun că agenții secreți ucraineni lucrează aproximativ independent și fără supervizarea directă a lui Zelenski sau subordonaților săi. Zelenski ar fi stabilit unii parametri largi de acțiune pentru agenți, lăsând deciziile finale despre ținte și acțiune în mâna agenților. Astfel, Zelenski și subordonații săi principali pot să nege mai ușor atacurile.

Eficacitatea atacurilor, pusă sub semnul întrebării

Americanii i-au avertizat în mod repetat pe ucraineni să nu mai lanseze astfel de atacuri împotriva Rusiei, argumentând că există un risc real al escaladării. De asemenea, ei spun că eficacitatea acestor atacuri este redusă și ele sunt doar o distragere de la lupta reală – cea de pe câmpul de luptă împotriva invadatorilro din sudul și estul Ucrainei.

Oficialii SUA au avertizat, de asemenea, că nu sunt de acord cu folosirea echipamentelor americani în atacuri îndrăznețe împotriva teritoriului rus și în operațiuni de atac. Guvernul american vrea să evite situația în care este numit complice la astfel de atacuri.

Temerile administrației Biden sunt inclusiv că rușii ar putea să escaladeze folosind arma nucleară sau să extindă conflictul în afara Ucrainei, însă acestea s-au mai micșorat pentru moment, în condițiile în care ucrainenii continuă să acționeze pe teritoriu rusesc, în ciuda rezervelor.

Deși aceste atacuri nu au schimbat prea mult situația războiului din Ucraina, ele au demonstrat că forțele ucrainene au capacitatea de a ataca adânc în interioriul Rusiei și au redus aura de invulnerabilitate din jurul dictatorului rus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un tânăr a transformat o Tesla distrusă în cea mai ușoară și rapidă mașină Tesla din lume: A aruncat de pe ea...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului