Video Exclusiv Ministrul de Externe al Moldovei: „Relaţia cu Rusia rămâne foarte dificilă, nesănătoasă”

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Nicu Popescu ministru externe republica moldova
Nicu Popescu, noul ministru de externe de la Chișinău Foto: captură TV

Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova a ajuns, pentru a treia o oară în cursul mandatului său început în iulie 2019, la Bucureşti. Într-un interviu acordat emisiunii „Paşaport Diplomatic” de la Digi24, Nicu Popescu spune că „România este ancora şi portiţa Moldovei în Uniunea Europeană”. 

Cristina Cileacu: Domnule ministru sunteţi deja foarte repede, a doua oară în România. De ce atât de des?

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova: A treia oară, de fapt, în mai puţin de trei luni. România este un partener strategic şi de importanţă vitală pentru R. Moldova, este ancora şi portiţa noastră în UE. Noi, ca guvern, la Chişinău ne dorim integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, acest lucru va dura, dar este important să folosim fiecare zi, fiecare săptămână, fiecare oră, pentru a apropia Moldova de spaţiul european, prin acţiuni concrete, în primul şi primul rând inclusiv şi prin cooperarea cu România. Cu România avem o comunitate de istorie, de limbă, de cultură, dar ne dorim şi o comunitate de infrastructură, ca să punem bazele unei situaţii de viitor în care R. Moldova este ireversibil conectată la spaţiul european, prin România. De aceea revin la Bucureşti, am invitat-o şi pe doamna ministru la Chişinău, aşteptăm şi o şedinţă comună a guvernelor României şi R. Moldova la Chişinău, cu scopul de a realiza lucruri concrete pentru cetăţenii R. Moldova şi României: să construim mai multe poduri, să eliminăm costurile suplimentare la roaming, să finalizăm construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, care ar conecta R. Moldova la spaţiul energetic european, asigurând independenţa energetică a R. Moldova, scopul nostru este să finalizăm această conductă în primăvară, deci avem foarte multe dosare concrete prin care vrem să ne asigurăm că în relaţia cu Bucureştiul avansăm fără niciun fel de blocaj şi aceste vizite servesc acest scop de a elimina blocajele din edificarea acestei infrastructuri comune.

Cristina Cileacu: Dumneavoastră veniţi des la Bucureşti, dar recent a fost o vizită, la invitaţia preşedintelui R. Moldova de data aceasta, ministrul de apărare al Rusiei a fost recent în R. Moldova, iar dvs v-aţi chemat ambasadorul de la Moscova să dea explicaţii. De ce a fost nevoie de toată această situaţie, până la urmă încotro este politica ţării dvs?

Nicu Popescu: R. Moldova sub guvernarea actuală a Partidului Democrat era o ţară izolată. Uniunea Europeană a suspendat asistenţa oferită R. Moldova, o bună parte din asistenţa SUA pentru R. Moldova a fost şi ea îngheţată şi fosta guvernare avea relaţii proaste cu Moscova, dar şi cu UE şi cu Statele Unite. Acum, sub noua guvernare, inclusiv cu această coaliţie politică dintre forţele pro-europene şi Partidul Socialist de la Chişinău, R. Moldova îşi redeschide mai multe uşi pe exterior, inclusiv la capitolul vizite. Şi, suntem într-o situaţie în care Chişinăul, care a fost evitat pe traseele deplasărilor mai multor politicieni internaţionali, timp de mai mulţi ani, astăzi se află într-o situaţie în care primeşte mai multe vizite străine. De vreo două săptămâni pregătim vizita consilierului naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, John Bolton, la Chişinău. Dl. Bolton va veni la Chişinău în câteva zile. Săptămâna viitoare doamna prim-ministru, Maia Sandu, cu mai mulţi miniştri, inclusiv eu, vom merge la Washington, unde avem o agendă de cooperare politică foarte importantă. În acest context, domnul ministru al apărării, Şoigu (n.r. Serghei Şoigu, ministrul apărării Federaţia Rusă), a răspuns invitaţiei preşedintelui Dodon, de a veni la Chişinău.

Cristina Cileacu: Şi atunci de ce v-aţi chemat la explicaţii ambasadorul de la Moscova?

Nicu Popescu: Pentru că, această vizită nu a fost coordonată şi nu a fost discutată cu guvernul R. Moldova şi prin urmare, guvernul R. Moldova nu se afla în poziţia să îl întâlnească pe ministrul apărării rus, pe linie guvernamentală. Această vizită a avut loc ca urmare a invitaţiei personale a preşedintelui Dodon şi au avut un program separat de guvern. Ori, în condiţiile în care aceasta nu a fost o vizită coordonată cu guvernul, nu au fost semnate niciun fel de acorduri sau documente între guvernele R. Moldova şi Rusiei.

Cristina Cileacu: Aţi spus de relaţia cu Vestul, Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar, de asemenea, lucraţi şi la reluarea parteneriatului strategic cu Rusia. Cum se va traduce acest lucru în viaţa reală?

Nicu Popescu: Noi ne dorim o relaţie normală şi chiar normalizată cu Federaţia Rusă, dar principiile abordării şi a politicii externe a R. Moldova faţă de Rusia rămân neschimbate. R. Moldova continuă şi va insista în continuare pe necesitatea retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova, care staţionează pe teritoriul nostru în pofida legislaţiei internaţionale, a angajamentelor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi evident, în pofida legislaţiei R. Moldova. În tot ce ţine de reglementarea transnistreană, principiile de abordare ale R. Moldova nu s-au schimbat. R. Moldova este categoric împotriva federalizării, categoric împotriva revenirii la principiile care au stat la baza memorandumului Kozak, ori, în acest sens, ne dorim o normalizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă fără a revedea principiile de bază care au ghidat politica externă a R. Moldova.

Cristina Cileacu: Şi ce înseamnă această normalizare, concret?

Nicu Popescu: Această normalizare înseamnă un dialog politic, relansat, dar transparent, atât faţă de opinia publică din R. Moldova, cât şi faţă de toţi partenerii noştri externi. Eu, în două săptămâni voi merge la Moscova pentru a discuta normalizarea acestei relaţii. Ne dorim redeschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, anul trecut doar 8% din exporturile R. Moldova s-au îndreptat spre piaţa Federaţiei Ruse, o mică paranteză, 68% s-au îndreptat spre piaţa europeană, deci ne-am dori mărirea exporturilor în Federaţia Rusă, discutăm acum şi un nou contract la gaz, discutăm preţul pentru livrările de gaz rusesc în R. Moldova, pentru că la sfârşitul acestui an expiră contractul actual. Deci, avem câteva subiecte delicate, pe care le discutăm, dar principiile de bază ale abordării noastre în relaţia cu Federaţia Rusă nu se schimbă.

Cristina Cileacu: Vedem că partenerii noştri din Vestul UE încearcă de asemenea o deschidere spre Rusia, în timp ce ţările din Estul UE preferă să păstreze distanţa. Consideraţi, din postura de ministru al afacerilor externe al R. Moldova, că Rusia poate fi un partener de încredere în discuţii?

Nicu Popescu: R. Moldova are o geografie diferită faţă de majoritatea celorlalte state fost sovietice. Noi urmărim dinamica relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite, Uniunea Europeană, şi diferite state membre ale UE, ţinem cont de acest context, dar până la urmă, noi, ca guvern, suntem obligaţi şi ne dorim obţinerea unor beneficii pentru Republica Moldova din toată politica noastră externă, fără a face compromisuri cu necesitatea de a menţine R. Moldova independentă şi pe calea integrării europene.

Cristina Cileacu: Şi dacă ar fi să-mi răspundeţi la întrebarea de mai devreme cu da sau nu, este Rusia un partener de încredere sau nu?

Nicu Popescu: Problemele din relaţiile bilaterale dintre Moldova şi Rusia s-au acumulat de foarte mulţi ani, chiar decenii, şi deocamdată povara acestor decenii este mult prea grea ca să putem vorbi de o relaţie care nu este umbrită de aceste probleme. Relaţia cu Rusia rămâne foarte dificilă, rămâne complexă şi Republica Moldova se mai află în poziţia să fie sub presiuni ruseşti pe mai multe dosare, care evident, nu ne permit să ne referim la această relaţie drept o relaţie sănătoasă.

Cristina Cileacu: Domnule ministru, felicitări pentru Ziua Naţională a Republicii Moldova, mulţumesc pentru interviu.

Nicu Popescu: Vă mulţumesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”