Exclusiv Maia Sandu, interviu pentru Digi24: Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
maia sandu digi24

Președinta Republicii Moldova a acordat un interviu în exclusivitate pentru Digi24. În dialogul avut cu jurnalistul Digi24 Cristina Cileacu, Maia Sandu a spus că serviciile secrete de la Moscova, împreună cu partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt în spatele protestelor din ultima vreme, și că Rusia se folosește de nemulțumirile oamenilor pe fondul scumpirilor uriașe, pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău.

Cristina Cileacu: Doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, bine ați venit la Digi24. Vă mulțumesc mult pentru acest interviu.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: Bine v-am găsit.

Cristina Cileacu: Doamnă președinte, Republica Moldova resimte din plin efectele războiului din Ucraina. În primul rând vorbim despre energie, pentru că energia pe care ucrainenii o exportau nu mai poate să ajungă în Moldova din cauza faptului că rușii le bombardează centralele electrice. Este o altă problemă cu spațiul aerian. Rachetele ruse care se îndreaptă spre teritoriul ucrainean traversează spațiul aerian al Moldovei. O rachetă a căzut pe teritoriul țării dumneavoastră. Sunt proteste care vă vizează în mod direct și care vă cer demisia atât dumneavoastră, cât și guvernului prooccidental de la Chișinău. Și întrebarea este dacă Republica Moldova, în acest moment este o țară pe teritoriul căreia se desfășoară un război hibrid de către Federația Rusă?

Maia Sandu: Este foarte clar pentru toți, că acest război purtat de Federația Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova. Și el a început nu de azi, de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Ați vorbit despre situația energetică. Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci când prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război. noi suntem cei mai vulnerabili. Acum este și problema furnizării, asigurării țării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi, chiar și la prețuri mari să asigurăm țara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem față acestor prețuri, și așa cum spuneam, este afectată și economia. De aici inflația foarte mare, și forțe inclusiv politice, forțe politice pro-ruse care și au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că (aceste forțe - n.red.) nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiție, să avem instituții anticorupție puternice, pentru că aceste forțe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană așa cum ne-am propus.

Cristina Cileacu: Și în aceste condiții despre care ați vorbit, ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa? Aveți suficientă majoritate să schimbați, de pildă, Constituția în acest sens?

Maia Sandu: Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituția, și, în general, pentru a schimba această prevedere din Constituție e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate care vedem că nu ne protejează. Deci, avem acest acest risc major de securitate pe care îl simțim în fiecare zi. În același timp, suntem un stat democratic, vrem să consolidăm democrația, și contează ce cred cetățenii. Facem tot ce putem să menținem siguranța cetățenilor, chiar și în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri ca să putem să oferim în continuare siguranță securitate cetățenilor Republicii Moldova.

Cristina Cileacu: Să ne întoarcem puțin la criza energetică despre care ați vorbit deja. Republica Moldova este dependentă în continuare de gazul rusesc care vine în cantități din ce în ce mai mici pe teritoriul țării dumneavoastră. De asemenea, este o altă problemă cu livrările de energie dinspre Transnistria înspre Moldova. Guvernul separatist de acolo a anunțat deja că va scădea livrările de la 70%, undeva la 27 de procente. Ce soluții aveți de ieșire din aceste situații extrem de complicate?

Maia Sandu: Nu avem un contract pentru luna noiembrie nici pentru aceste cantități reduse, cu centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Nu mai putem cumpăra din Ucraina, așa cum se întâmpla până să fie bombardate rețelele electrice ale Ucrainei. Și atunci putem să cumpărăm de pe piața europeană. Uneori, acolo sunt prețuri inaccesibile pentru noi. Ne bucurăm de sprijin din partea României, și vrem să putem să contăm în continuare pe aceste achiziții de energie electrică pentru ca să putem să menținem stabilitatea și ca să putem să rămânem și o parte a lumii libere, pentru că acesta a fost mesajul principal dincolo de tema creșterii reprezentării femeilor în politică, la conferința de astăzi, de la Parlament. Mesajul meu către România a fost că ne dorim să rămânem parte a lumii libere. Ne asumăm costurile acestei libertăți, dar avem nevoie în continuare de ajutor și suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am obținut până astăzi.

Cristina Cileacu: Și care ar fi acest sprijin? Practic din discuțiile pe care le-ați avut astăzi, atât cu președintele Iohannis, cât și cu premierul Ciucă, când anume devin practice aceste discuții, când vine sprijinul pe care România continuă să îl ofere Republicii Moldova?

Maia Sandu: Acest sprijin vine la noi în fiecare zi. La Chișinău trebuie să găsim soluții pentru ziua următoare, de unde asigurăm toate cantitățile de energie electrică sau de gaze naturale. Și în ultimele săptămâni am reușit să cumpărăm inclusiv de pe piața românească energie electrică. Doar că în momentul în care se reduc furnizări din altă parte, de la Cuciurgan, sau furnizor de gaze din partea Gazpromului, chiar dacă avem un contract pe care Gazpromul nu îl îndeplinește, cu fiecare zi avem necesități noi sau situații diferite, și de aceea în continuare sperăm că vom putea să cumpărăm de pe piața energiei electrice și piața gazelor din România cantitățile necesare.

Cristina Cileacu: Și în afară de România, ce alt sprijin mai așteptați, din partea cui?

Maia Sandu: În această perioadă foarte complicată, noi ne dorim să investim în securitatea energetică a țării, ca să nu ne pomenim într o criză de acest fel și peste 3-4 ani, și putem să discutăm mult aici de ce am ajuns să fim atât de vulnerabili. Pentru că guvernele precedente nu și-au bătut capul să diversifice sursele de asigurare cu energie, nu au investit în energie regenerabilă. Noi, în pofida acestor greutăți pe care le avem, în pofida costurilor foarte mari pe care le plătim pentru resursele energetice, vrem să reușim să pornim, și am pornit deja proiecte importante care să ne asigure securitatea energetică în viitor. Aici contăm pe Uniunea Europeană și pe alți parteneri externi care să ne ajute să inițiem și să implementăm proiecte inclusiv, sau în mare parte vorbim despre energia regenerabilă. Noi construim și o linie de înaltă tensiune care va lega Chișinăul de București. Avem mai multe proiecte importante pe care trebuie, repet, să le realizăm în pofida greutăților prin care trecem astăzi.

Cristina Cileacu: Între timp, vedem că sunt proteste la Chișinău. Sunt proteste în spatele cărora se află partidul unui oligarh care a fost sancționat de Statele Unite. Statele Unite au impus, de altfel, sancțiuni împotriva câtorva oligarhi din Republica Moldova, acestor oligarhi despre care vorbim. Ilan Şor trăiește în momentul de față în exil. El este și acuzat de faptul că a furat un miliard de dolari din banii publici ai țării dumneavoastră. Cum vedeți această ingerință, practic, a Federației Ruse - pentru că sunt deja documente care arată că în spatele acestor proteste care vă cer demisia se află de fapt Federația Rusă - în politica internă a țării dumneavoastră?

Maia Sandu: Dintre grupările corupte care au furat foarte mulți bani din Republica Moldova și serviciile secrete ale Federației Ruse, partidele pro-ruse din Republica Moldova care au același scop și anume destabilizarea Republicii Moldova. Aceste aceste grupări folosesc nemulțumirea cetățenilor, și e firesc să fie oamenii nemulțumiți atunci când inflația este atât de înaltă, atunci când prețurile au crescut atât de mult. Repet, prețurile. Tarifele la gazele naturale în Republica Moldova au crescut de șapte ori în ultimele 12 luni și sunt de două ori mai mari decât tariful pe care îl plătește consumatorul din România. Aceste clanuri corupte folosesc nemulțumirea cetățenilor ca să provoace aceste acțiuni de destabilizare. Noi înțelegem care este obiectivul lor. Pentru noi este foarte important să reușim în eforturile noastre de reformare a justiției în eforturile de consolidare a independenței instituțiilor de combatere a corupției. Pentru că corupția a fost o mare problemă pentru Republica Moldova, și din cauza acestei corupții suntem astăzi inclusiv în această situație energetică dificilă, pentru că banii nu au fost investiți în proiecte de securitate energetică, au fost furați și folosiți pentru scopuri personale. Știm că este greu. În același timp suntem determinați să apărăm democrația, oamenii. Sunt în drept să protesteze, dar atunci când la proteste se folosesc bani furați, bani murdari, și când aceste proteste au ca scop răsturnarea ordinii constituționale, atunci evident că instituțiile statului trebuie să intervină și să protejeze cetățenii.

Cristina Cileacu: Aveți un mesaj pentru Rusia în această privință, având în vedere că sunt deja în documentele serviciilor secrete care dovedesc că este în spatele acestor mișcări din Republica Moldova.

Maia Sandu: Mesajul nostru este același, vrem să ne fie respectată suveranitatea, vrem să ne fie respectată integritatea teritorială. Vrem să ne fie respectată alegerea și alegerea noastră este să construim o țară democratică și să continuăm drumul nostru spre Uniunea Europeană, pentru că noi credem că doar în Uniunea Europeană avem șansa să rămânem și să consolidăm un stat democratic, și să consolidăm această democrație.

Cristina Cileacu: Din partea populației, cu toate aceste crize pe care le urmărim, plus ingerința Rusiei dispusă să plătească, după cum vedem, oameni să iasă să protesteze în stradă, la ce vă așteptați din partea oamenilor din Republica Moldova? Cumva o să asistăm la un exod al populației înspre România sau înspre alte state ale Uniunii Europene?

Maia Sandu: Noi o să continuăm să ajutăm cetățenii, spuneam mai devreme, pe cei cu venituri mici și o să să creăm condiții pentru cei care care vor să rămână acasă să facă afaceri. Chiar dacă astăzi este destul de complicat și există foarte multă incertitudine, în special incertitudinea care vine din cauza acestui război al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sunt mulți oameni care înțeleg de ce au crescut prețurile. Sunt mulți oameni care înțeleg cine este de vină pentru războiul din Ucraina, dar există în continuare și oameni care se lasă păcăliți. Propaganda este o problemă mare în Republica Moldova. Dezinformare este o mare problemă. Noi încercăm să consolidăm capacitatea instituțiilor statului care trebuie să lupte cu această dezinformare. Încercăm să îmbunătățim cadrul legal, dar sunt încă multe lucruri de făcut, și problema propagandei va rămâne pentru o perioadă o problemă serioasă.

Cristina Cileacu: Întreb absolut toți politicienii din afara României care vin la Digi24, un singur lucru de când a început războiul din Ucraina, şi anume de ce este important să continuăm toți, după posibilitățile pe care le avem, să ajutăm Ucraina?

Maia Sandu: Pentru că dacă nu ajutăm Ucraina să reziste, ne întrebăm unde va merge mai departe Federația Rusă. Merge până la Nistru, va merge până la Prut, va merge mai departe. Este foarte clar că acest război este un pericol pentru noi toți, pentru libertatea noastră a tuturor, în special în această regiune. Dar nu doar Rusia a sperat că Ucraina va fi lăsată singură. Ucraina a dat dovadă de un curaj nemaipomenit, dar trebuie ajutată în continuare, pentru că Ucraina luptă pentru libertatea noastră, a tuturor. Noi știm acest lucru, facem ce putem. Am ajutat și ajutăm în continuare refugiații din Ucraina. Încercăm să participăm la aceste linii de solidaritate, pentru ca să ajutăm economia Ucrainei. Dar astăzi Ucraina are nevoie de noi toți.

Cristina Cileacu: Doamnă președinte, cât de vulnerabilă este în momentul de față Republica Moldova în fața Federației Ruse?

Maia Sandu: Republica Moldova este foarte vulnerabilă. Am vorbit mai devreme despre vulnerabilitatea energetică. Aceasta poate să ducă la instabilitate care provoacă sărăcie și probleme sociale și economice. Republica Moldova, așa cum am vorbit la început, nu are umbrelă de securitate, și această problemă nu putem să o rezolvăm peste noapte, dar în același timp putem să găsim formule. Chiar dacă nu avem această această umbrelă de securitate, putem să găsim formule care ar oferi mai multă certitudine și siguranță cetățenilor noștri. Republica Moldova este vulnerabilă în continuare și noi credem că doar atunci când va ajunge în marea familie europeană atunci ne vom putea simți în siguranță.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”