Val de căldură în ţările nordice, unde s-au înregistrat 35 de grade. Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei

Data actualizării: Data publicării:
New big terrace with restaurantsopened at Keskustori square in tTampere Finland
Oameni la terase în Tampere, Finlanda, ţară unde s-a înregistrat cea mai caldă lună iunie din istorie. Foto: Profimedia Images

Ţările nordice au fost lovite de un val de căldură, după ce temperaturile s-au apropiat de recordurile absolute stabilite în această regiune, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius. De asemenea, un raport arată că Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei, informează AFP.

În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, după ce meteorologii au anunţat duminică 33,5 grade Celsius, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT.

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.

În Suedia, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.

În Norvegia, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar, această valoare reprezentând cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga ţară în acest an. Ea este cu doar 1,6 grade Celsius mai mică decât recordul absolut de temperatură din Norvegia.

„Nopţi tropicale” - atunci când valorile din termometre nu scad sub pragul de 20 de grade Celsius - au fost înregistrate în mai multe zone din Norvegia, informează Agerpres.

Vara anului 2021 a fost deja marcată de un record absolut de temperatură în Canada, care s-a apropiat de valoarea de 50 de grade Celsius la umbră, sub efectul unei „cupole de căldură”.

De asemenea, Noua Zeelandă a trecut prin cea mai caldă lună iunie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteorologice, conform statisticilor oficiale, în ciuda faptului că țara a fost lovită de un vortex polar în urmă cu o săptămână.

Potrivit unui raport publicat în mai, Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei noastre, confruntându-se cu o creştere a valorilor de temperatură mult mai rapidă decât se aşteptau specialiştii şi care este departe de a se fi încheiat.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei