Coreea de Nord a lansat luni patru rachete în Marea Japoniei, iar trei dintre acestea au căzut în apele teritoriale ale Japoniei.
Este un gest provocator care coincide atât cu lansarea unor exerciții militare comune între Coreea de Sud și SUA, cât și cu deschiderea Congresului Național anual al Partidului Comunist din China, notează The Washington Post.
De asemenea, acțiunea intervine în plină polemică referitoare la asasinarea fratelui vitreg al liderului de la Phenian.
Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de „o amenințare gravă la adresa securității naționale”, dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă, relatează Agerpres.
Rachetele au parcurs circa 1.000 de kilometri.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat inițial că la ora locală 7:36 (n. red. — 1.06 ora României) a fost lansată o rachetă de la baza Dongchang-ri. Este o bază specializată pentru lansarea de rachete cu rază lungă de acțiune, aflată în apropierea graniței cu China. Ulterior, aceeași sursă a menționat că au fost lansate mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.
Prima rachetă menționată, care a traversat Coreea de Nord și a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.
Preşedintele în exerciţiu al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a condamnat tirurile drept o provocare directă la adresa comunităţii internaţionale şi a avertizat că ţara va desfăşura rapid sisteme americane de apărare antirachetă în pofida obiecţiilor vehemente din partea Chinei, relatează News.ro.
Coreea de Nord a testat în trecut rachete cu o rază de acţiune de peste 3.000 de kilometri, şi a anunţat că este pe punctul de testa o rachetă balistică intercontinentală, ce ar putea ameninţa zona continentală a Statelor Unite, aflată la circa 9.000 de kilometri distanţă.
În aceste condiţii,Casa Albă analizează, în cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbări a regimului de la Phenian sau a unei intervenţii militare cu scopul de a pune capăt ameninţării nucleare nord-coreene, potrivit Reuters.