Naftali Bennett, ministrul israelian al Apărării, a afirmat miercuri că Israelul va trebui să anexeze coloniile şi celelalte zone menţionate în planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump, dar ambasadorul SUA, David Friedman, a atras atenţia că măsura trebuie aprobată de o comisie comună.
„Seara trecută, istoria a bătut la uşa casei noastre şi ne-a oferit o oportunitate unică de a aplica reglementările israeliene asupra tuturor coloniilor din Samaria, Iudeea, Valea Iordanului şi nordul Mării Moarte”, a declarat Naftali Bennett, potrivit agenţiei de presă Reuters, citează Mediafax.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reiterat miercuri că susţine planul prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump. „Nu vom contrazice în niciun fel planul prezentat de preşedintele SUA”, a afirmat Benjamin Netanyahu, citat de Fox News.
Însă Amir Peretz, liderul Partidului Muncii din Israel, a atras atenţia că niciun plan unilateral nu va da rezultate. „Acum mai mult ca niciodată este clar că avem nevoie de îndrumare diplomatică", a subliniat el.
La rândul său, ambasadorul american în Israel, David Friedman, a recomandat Guvernului israelian să amâne aplicarea suveranităţii asupra coloniilor din Cisiordania şi a Văii Iordanului. Diplomatul a explicat că va fi constituită o comisie israelo-americană pentru a discuta detaliile aplicării planului. „Comisia va adopta toate deciziile necesare. Dar este o procedură care necesită anumite eforturi, un anumit grad de înţelegere, acţiuni de calibrare. Trebuie să vedem dimensiunile şi cum pot fi aplicate măsuri în funcţie de hartă”, a explicat David Friedman, citat de cotidianul Times of Israel.
Jared Kushner, consilier pentru Afaceri Politice al preşedintelui Donald Trump, a explicat, conform CNN, că va dura câteva luni până când vor fi stabilite exact zonele care vor intra sub suveranitate israeliană.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marţi, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim „capitală nedivizată” a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului.
Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea planurilor israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel şi liderii palestinieni. Planul de pace elaborat de Casa Albă conţine 180 de pagini şi prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.
La rândul său, premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti.
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administraţia Donald Trump. „Vreau să le spun lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspiraţie şi nu va funcţiona. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coşul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului", a declarat Mahmoud Abbas în cursul unei conferinţe de presă organizate în oraşul Ramallah, Cisiordania.
Planul de pace prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump, distruge perspectivele unei soluţii diplomatice şi este „circ politic”, a reacţionat Husam Zomlot, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în Marea Britanie. „Preşedintele Trump tocmai a ucis perspectivele unei soluţii negociate a coexistenţei a două state. Este circ politic, o farsă. Premierul Israelului deja a luat Ierusalimul, toate coloniile, Valea Iordanului, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din Cisiordania ocupată. Drumul înainte este bine-cunoscut. Israelul trebuie să înceteze ocupaţia începută în anul 1967. Este simplu”, a declarat Husam Zomlot.
Editor web: C.T.