Noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, John Tefft, nu va avea deloc o misiune uşoară. Încă din prima zi de muncă, preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut să îi atragă atenţia că se aşteaptă ca Washingtonul să trateze Mosocva ca pe un partener egal şi să nu se amestece în treburile interne ale ţării.
„Suntem gata pentru o cooperare cu partenerii noştri americani în mai multe domenii, o cooperare bazată pe principiile respectului reciproc, drepturi egale şi neimplicare în treburile interne”, a declarat Vladimir Putin.
Săgeţi către Occident aruncă şi şeful diplomaţiei ruse. Serghei Lavrov a spus încă o dată că extinderea NATO în Europa este o ameninţarea la adresa păcii pe bătrânul continent. Mai mult, oficialul rus a avertizat că stabilitatea Europei depinde de neutralitatea Ucrainei.
„Fără niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina să rămână în afara oricărui bloc militar, atât pentru consolidarea stabilităţii în spaţiul euro-atlantic, cât şi pentru protejarea intereselor naţionale ucrainene”, a declarat Serghei Lavrov.
Reacţia Alianţei Nord Atlantice nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Potrivit presei ruse, Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a calificat afirmaţiile oficialilor ruşi drept "surprinzătoare şi rupte de realitate" deoarece doar statele membre ale Alianţei pot decide asupra politicii de extindere.
În plus, a atras atenţia că astfel de delclaraţii vin în contradicție cu acordurile internaționale la care Rusia este parte.