Foto: Pinterest
Medvedev a dispus ca Guvernul să pregătească un decret, în numele preşedintelui Vladimir Putin, prin care UE să fie informată în legătură cu prelungirea interdicţiei.
UE şi-a extins luni, anterior, sancţiunile economice impuse Rusiei pentru o perioadă de şase luni. Măsura a fost adoptată în urma unor confruntări sângeroase care au avut loc în weekend în estul Ucrainei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„UE a extins sancţiunile economice impuse Rusiei până la 31 ianuarie 2016, cu scopul de a finaliza punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene.
Sancţiunile, care vizează să împiedice importurile ruseşti şi accesul băncilor ruseşti pe pieţele europene de capital, se numără printre măsurile cele mai controversate adoptate cu scopul de a influenţa implicarea Moscovei în Ucraina. Ele au afectat nu doar Rusia, ci şi Uniunea.
Rusia a promis imediat că va riposta prin contramăsuri, iar Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a catalogat sancţiunile occidentale drept „nefondate şi ilegale”, potrivit presei ruse de stat.
Rusia a interzis anul trecut importurile de fructe, legume, carne, păsări, peşte şi produse lactate din state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei în criza din Ucraina. În contextul în care criza a continuat, liderii UE au convenit în martie să menţină sancţiunile până la implementarea deplină a armistiţiului în estul Ucrainei. Occidentul a acuzat Rusia că-i susţine pe separatiştii din estul Ucrainei cu oameni şi armament, însă Moscova dezminte acest lucru.
Confruntări violente au fost raportate în regiune, în pofida armistiţiului încheiat între Guvernul ucrainean şi separatişti la negocierile care au avut loc în februarie la Minsk. Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte zece au fost rănite în weekend, potrivit unor raportări de pe teren. Trupe guvernamentale ucrainene şi forţe rebele proruse s-au acuzat reciproc, duminică, de atacuri cu armament greu, care încalcă înţelegerile de la Minsk.
UE a prelungit vineri sancţiunile impuse unor companii cu sediul în Crimeea, anexată de Rusia anul trecut. Acestea au fost prelungite până în iunie 2016.