Au fost de acord să plătească în parte pentru siguranța clădirilor în care sunt atelierele și fabricile lor și a oamenilor care muncesc acolo. Nu o fac din proprie inițiativă, ci forțate după ce mai mult de o mie de oameni au murit în Bangladesh după prabușirea unei astfel de clădiri.
Nu toate marile branduri din domeniu au acceptat o astfel de contribuție iar cele care au acceptat-o nu o vor plăti din propriile conturi.
„Companiile americane, ca Wal-Mart, Gap sau Sears, nu au anunțat încă dacă aderă sau nu la acest acord. Mâine este data limită până la care pot face anunțul, însă toate indiciile și declarațiile companiilor de peste ocean duc înspre ideea că nu vor participa la acest acord. Vorbim de o sumă de maximum 2,5 milioane de dolari pentru următorii cinci ani”, a precizat Anne-Marie Blăjan, de la secția Externe a Digi24.
După tragedia din Bangladesh, guvernul de acolo a avut o serie de declarații care condamnau companiile occidentale pentru nepăsare și pentru pentru faptul că multe dintre ateliere nu sunt deschise inspecțiilor pe care trebuie să le facă autoritățile din Bangladesh.
Reprezentanții companiei Wal-Mart spun că au deschis pentru inspecții fabricile care produs articole vestimentare și că au avertizat asupra nesiguranței în unele dintre clădiri. Pe de altă parte, au anunțat că vor crea un fond pentru un ONG american care să funcționeze în Bangladesh și să se ocupe de siguranța muncitorilor din Bangladesh.