„Cred că (planul, n.r.) este un dezastru. Este deja tipic pentru Administraţia Obama să îşi asume puteri executive pe care nu le are. Cred că este neconstituţional şi că, într-o perioadă relativ scurtă, şi instanţele vor stabili acest lucru. Cred că va fi un dezastru pentru creşterea economică sustenabilă, care le oferă oamenilor şansa succesului. Cred că va distruge locuri de muncă şi va fi cu atât mai greu pentru americanii cu venituri scăzute, care suferă considerabil deja din cauza costurilor ridicate de trai şi a veniturilor mai mici. Acum, ei vor fi loviţi şi de facturi mai mari la întreţinere”, a declarat Jeb Bush, candidat în alegerile interne republicane pentru Casa Albă.
Şi senatorul Ted Cruz, un alt candidat în alegerile primare republicane, spune că planul lui Barack Obama este neconstituţional.
„Încercarea radicală a preşedintelui de a destabiliza sistemul energetic al ţării este clar neconstituţională şi, dacă nu va fi anulată de Congres, de instanţele de judecată sau de următoarea administraţie, va face ca preţurile la energie electrică să explodeze”, a spus Ted Cruz.
Pentru politicieni din state care exploatează cantităţi importante de cărbune, lupta împotriva planului antipoluare este o luptă pentru propriul mandat.
„Preşedintele Obama va da o nouă lovitură economiei şi clasei de mijloc. Nu numai că aceste reglementări extrem de puternice nu vor reuşi să aibă un impact notabil asupra climei globale, dar ar putea ajunge, de fapt, să facă rău mediului înconjurător, prin mutarea producţiei energetice din SUA în ţări cu reglementări de mediu mult mai slabe, precum India sau China. (Reglementările propuse de Barack Obama, n.r.) ar putea fi şi ilegale”, a declarat Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senatul SUA.
Liderul de la Casa Albă a descris planul antipoluare drept cel mai mare şi mai important pas pe care ţara sa l-a făcut pentru a proteja mediul.
Barack Obama vrea ca Statele Unite să scadă cu o treime gazele cu efect de seră emanate de centralele pe cărbune, în următorii 15 ani.
În plus, planul prevede dezvoltarea masivă a energiei eoliene şi solare, precum şi a resurselor regenerabile. Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator din lume, după China.