O elevă din Bangladesh a fost incendiată de vie, după ce directorul școlii a agresat-o sexual. Cazul a stârnit revoltă și furie

Data publicării:
Nusrat Jahan Rafi

O adolescentă de 19 ani din Feni, un oraș micuț din Bangladesh, a fost stropită cu kerosen și arsă de vie în școala în care învăța, la două săptămâni după ce a depus o plângere de hărțuire sexuală pe numele directorului școlii, relatează BBC News.

Moartea fetei, la cinci zile după ce a fost incendiată la școală, a provocat unde de șoc în Bangladesh și a pornit o dezbatere aprinsă privind vulnerabilitatea victimelor agresiunilor sexuale.

Nusrat Jahan Rafi învăța la o școală islamică din orașul Feni, situat la aproximativ 160 de kilometri de capitala Dhaka. Pe 27 martie, fata a dezvăluit că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a început să o atingă nepotrivit. Înainte ca situația să escaladeze, tânăra a reușit să fugă din biroul directorului.

Spre deosebire de alte victime ale hărțuirii sexuale din Bangladesh, care țin sub tăcere astfel de întâmplări, de teamă să nu fie stigmatizate și „făcute de rușine în societate”, Nusrat a mers la poliție chiar în ziua atacului.

Fata a dat o declarație și a depus o plângere pe numele directorului, însă în loc să o protejeze, un polițist i-a filmat declarația cu telefonul mobil. În clipul video, Nusrat, vizibil traumatizată de cele întâmplate, încearcă să își ascundă fața în mâini. Polițistul îi spune că ce s-a întâmplat „nu e mare lucru” și îi ordonă să își arate chipul.

După ce fata a mers la poliție, directorul școlii a fost arestat. Însă pentru Nusrat, situația s-a înrăutățit. Un grup mare de oameni a ieșit în stradă pentru a cere eliberarea directorului, la un protest organizat de doi elevi, unde au participat și politicieni locali. Oamenii au început să dea vina pe adolescentă, iar familia ei să își facă griji pentru siguranța fetei.

Pe 6 aprilie, la 11 zile după agresiunea sexuală, Nusrat a mers la școală, unde urma să dea un examen.

„Am dus-o la școală și am încercat să intru în incintă, dar am fost oprit și nu mi s-a permis accesul. Dacă nu aș fi fost împiedicat, așa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată”, spune fratele elevei.

Sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut pe acoperișul școlii, o colegă a adolescentei a convins-o pe Nusrat să meargă pe acoperiș. Aici, o așteptau patru sau cinci persoane, îmbrăcate în burka, pentru a nu fi recunoscute. Acestea au început să o preseze să își retragă plângerea făcută împotriva directorului, iar când tânăra a refuzat, au stropit-o cu kerosen și i-au dat foc.

Șeful poliției spune că atacul brutal asupra lui Nusrat a fost făcut astfel încât „să pară o sinucidere”. Planul criminalilor a eșuat când Nusrat a fost salvată. Fata a reușit inclusiv să dea o declarație și să povestească ce s-a întâmplat pe acoperiș.

„Unul dintre criminali îi ținea capul în jos lui Nusrat, așa că nu a ajuns kerosen și pe capul ei”, a spus șeful poliției.

Însă la spital, medicii au descoperit că adolescenta avea arsuri pe 80% din suprafața corpului, așa că au transportat-o de urgență la spitalul din capitala Bangladeshului.

Îm ambulanță, temându-se că nu va supraviețui, Nusrat a înregistrat un clip video în care afirmă că „directorul m-a atins, iar eu voi lupta contra acestei infracțiuni până la ultima suflare”. De asemenea, ea a reușit să îi identifice pe câțiva dintre cei care i-au dat foc.

Pe 10 aprilie, Nusrat a murit. Mii de oameni au participat la ceremonia de înmormântare.

Între timp, polițiștii au arestat 15 persoane, șapte dintre care ar fi fost implicate în această crimă. Printre cei arestați se numără și cei doi elevi care au organizat protestul de susținere a directorului.

Directorul școlii a rămas în arest, iar polițistul care a filmat declarația lui Nusrat a fost destituit din funcție și mutat la alt departament.

Moartea adolescentei a declanșat o serie de proteste masive, iar mii de persoane au luat cu asalt rețelele de socializare pentru a-și exprima furia legată de ce i s-a întâmplat tinerei.

„Multe fete nu vorbesc despre ce li se întâmplă tocmai de teama acestor incidente. Burka, nici rochiile făcute din fier nu îi pot opri pe violatori”, este unul dintre comentariile apărute pe rețelele de socializare.

În 2018, în Bangladesh au fost semnalate 940 de cazuri de viol. În realitate, numărul violurilor și agresiunilor sexuale este mult mai mare, doar că puține sunt femeile care nu se tem să vorbească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Motivul pentru care Selena Gomez are o relație publică cu Benny Blanco: „Când le dai ce vor, oamenii nu mai...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
facebook
A promis iubire pe Facebook și a obținut mii de euro: Cum a reușit un bărbat din Arad să înșele mai multe...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...