„Tristan Oil Ltd informează că părțile asociate cu Tristan, inclusiv acționarii săi Anatol Stati și Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Trading (reclamanții), vor obține o recompensă de 506 milioane de dolari plus dobânda (taxă de atribuire), în urma unui câștig de cauză împotriva Republicii Kazahstan pentru încălcarea prevederilor stipulate în tratatul internațional Carta Energetică”, potrivit unui comunicat citat de Unimedia.
Tribunalul, constituit sub auspiciile Camerei de Comerț din Stockholm, a emis o decizie prin care a constatat că autoritățile Kazahstanului au încălcat prevederile internaționale de a trata investițiile reclamanților „imparțial și echitabil”. Totodată, decizia judecătorească impune ca autoritățile Kazahstanului să recompenseze daune în valoare de 506 milioane de dolari.
Reclamanții au înaintat o acțiune în instanță împotriva Kazahstanului după ce autoritățile acestei țări „le-au preluat afacerile în domeniul petrolier”, iar cu doi ani mai devreme „au inițiat o serie de verificări care s-au soldat cu acuzații false împotriva reclamanților și companiilor acestora din Kazahstan, inclusiv urmărirea penală pe numele Directorului General Kazpolmunai și acuzațiile penale împotriva a trei directori Kazpolmunai și Tolkinneftegaz”.
Autoritățile Kazahstanului au impus impozitarea nerezonabilă de sute de milioane de dolari, sancțiuni penale, și în cele din urmă în 2010 au preluat investițiile.
În 2010, Anatol Stati - unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din R. Moldova - a fost deposedat de afacerea din Kazahstan după o scrisoare privată a președintelui de atunci Vladimir Voronin către președintele kazah, în care îi cerea lui Nursultan Nazarbaiev să ia măsuri față de afacerile lui Stati. Potrivit lui Voronin, Stati „s-a amestecat în formarea politicii de cadre şi politicii externe a R. Moldova, a pus la cale şi a finanțat acţiuni propagandistice, într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de puterea actuală”.