Cei care se îndoiesc de realitatea schimbărilor climatice și de încălzirea globală au avut, până acum, mari probleme în a face față fenomenului care a devenit, de aproape un an, Greta Thunberg. Adolescenta suedeză de 17 ani a devenit un simbol mondial al tuturor celor care activează împotriva încălzirii globale și le-a dat serios de furcă, în tot acest timp, scepticilor acestui fenomen. Acum, însă, inamicii Gretei au parte de un aliat pe cât de neașteptat, pe atât de formidabil: a apărut Anti-Greta, se arată într-o analiză Washington Post.
Naomi Seibt, o adolescentă de 19 ani din Germania este, la fel ca Greta, o blondă vorbăreață născută în Europa. Dar Naomi nu este Greta. Este, mai degrabă, o Anti-Greta, un simbol al celor care denunță „alarmismul climatic” și care consideră apelurile la conștientizarea crizei climatice drept manifestarea unei „ideologii josnice antiumane”.
„Naomi a devenit o puternică voce a celor care propovăduiesc realismul climatic”, a declarat James Taylor, directorul Centrului pentru Climă și Politici de Mediu al Institutului Heartland, un influent „think-tank” din SUA care promovează scepticismul în ceea ce privește influența oamenilor asupra încălzirii globale, afiliat administrației Trump.
În decembrie 2019, adolescenta Naomi a fost vedeta unui forum organizat de institutul Heartland, la Madrid, simultan cu o conferință ONU dedicată schimbărilor climatice. Luna trecută, același institut a angajat-o pe aceeași Naomi, pentru ca adolescenta din Germania să devină imaginea unei campanii care pune la îndoială ideea că oamenii sunt vinovați de fenomenul încălzirii globale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Naomi Seibt vs. Greta Thunberg: în cine să avem încredere?”, este mesajul care apare într-o postare video, parte a acestei campanii.
Cei situați în tabăra scepticilor climatici admit faptul că Greta Thunberg a reușit, cumva, să atingă o coardă sensibilă, în special în rândul tinerilor. De la lansarea, în urmă cu doi ani, a primului protest împotriva schimbărilor climatice, organizat în fața parlamentului Suediei și până la finele anului 2019, când a fost desemnată de revista Time „Omul anului”, Greta a inspirat nenumărate alte proteste și manifestații desfășurate pe tot cuprinsul globului.
„Vreau să intrați în panică”, le spunea Greta, în urmă cu un an, participanților la Forumul Economic de la Davos, Elveția. „Vreau să simțiți această frică pe care o resimt și eu zilnic. Și apoi, vreau să luați atitudine”, a spus Greta Thunberg.
„Nu vreau să intrați în panică. Vreau doar să vă gândiți puțin”, este replica lui Naomi Seibt, care apare într-un clip video postat pe site-ul institutului Heartland.
Adolescenta de 19 ani din Germania spune că activismul său a fost declanșat în urmă cu câțiva ani, când a început să pună întrebări la școală referitoare la politicile „liberale”, în materie de migrație, ale guvernului de la Berlin. Reacțiile venite din partea profesorilor și colegilor de clasă nu au făcut, conform spuselor ei, decât să îi întărească scepticismul legat de trendul majoritar de gândire din Germania.
„Nu îmi place să fiu numită Anti-Greta, deoarece asta ar sugera că n-aș fi și eu decât o altă păpușă îndoctrinată, dar pe invers”, a spus Naomi.
Cu toate acestea, se arată în materialul Washington Post, Naomi mai are mult până să ajungă la nivelul Gretei Thunberg. Astfel, dacă Greta are milioane de urmăritori pe rețelele sociale, Naomi abia reușește să atingă pragul de 50.000 de abonați pe Youtube.
Iar purtătorul de cuvânt al Gretei Thunberg a declarat că Greta refuză să facă orice fel de comentarii referitoare la Naomi Seibt.