Ucrainenii din zona Cernăuţiului trăiesc cu teama în suflet de când tinerii sunt chemaţi la arme. Autorităţile spun că nu este vorba decât de o verificare a listelor cu bărbații apți de luptă. În realitate însă, mulţi dintre ei au ajuns în inima conflictului.
„La Kiev au stat acolo la poligon, pe urmă, de pe data de 4 mai, ne-a sunat că îi duce la Doneţsk. Şi de pe 4 mai am trăit aici acasă aşa, numai am aşteptat să aud glasul lor. N-aş dori nici la o mamă aşa”, a spus Leostina Costiniuc.
Victor are 22 de ani. Este unul dintre tinerii care, în martie, a crezut că e chemat, pentru câteva zile, la un simplu antrenament. N-a fost aşa. S-a trezit în mijlocul conflictului şi a cunoscut faţa urâtă a unui război pe care nu îl înţelege. Şi coşmarul nu a luat sfârşit pentru Victor. În scurt timp trebuie să se întoarcă pe câmpul de luptă.
„Pe noi ne trimite acolo şi pe aceia de acolo îi trimite încoace. Şi pentru ce? Măcar să ştii cu cine, dacă vine o naţie ceva spre tine, dar aşa, ucraineni, pe ucraineni. Mulţi sunt cumpăraţi acolo, le dau bani, şi fac toate astea. - Mercenari? - Da, pentru bani! S-au gândit că dacă le-au dat automatul în mână şi bani înseamnă că sunt Dumnezeu”, a spus Victor, soldat român.
Când şi-a încurajat fiul să devină militar profesionist, Constantin Mihail nu şi-a imaginat că băiatul său va ajunge să lupte într-un război adevărat. S-a gândit doar că va avea un serviciu sigur şi un salariu bunicel. Acum, fiul său e la Lugansk. Iar Constantin se întreabă dacă cei 200 de euro pe care îi primeşte pe lună merită să îşi rişte viaţa.
„Îl sun dimineaţa, seara, când pot întruna îl sun, îi spun suna-mă dimineaţă spune-mi măcar două cuvinte că totul e bine şi cu asta măcar eu să am linişte că la mine la familie nu se începe ziua până nu aud un sunet de la dânsul, ştiţi! E foarte serios, nu? Ne rugăm!”, a spus Constantin Mihail.
O mie de tineri au murit în confruntările cu rebelii proruşi în numai patru luni. Bilanţul îi îngrozeşte, în egală măsură şi pe ucraineni.
Tinerii din regiunea Cernăuţi, deopotrivă români sau ucraineni, sunt reticenţi în a îmbrăca haina militară nu doar din cauza veştilor teribile care vin din zona de conflict, dar şi din cauza lipsei de explicaţii a autorităţilor care preferă în schimb mesajele dure.
„Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina. -E mesajul guvernatorului! - E mesajul guvernatorului pe o reţea de socializare, publicată cu vreo două zile în urmă”, a declarat Nicolae Toma, jurnalist din Cernăuți.
„Am observat chestia asta pe Facebook. Da, m-am indignat, sigur că m-am indignat, că nu ar fi trebuit, dar cred că este o greșeală pe bază de emoție făcută”, a spus Adrian Medved, jurnalist din Herța.
Românii din zona Cernăuţiului nu refuză să meargă la luptă din laşitate, ci pentru că, spun ei, simt că li se cere să se sacrifice într-un război care nu e al lor.
„Situația rămâne încordată, deosebit de negativă. Populația privește cu neîncredere chestiunea privind înmânarea acestor înștiințări de mobilizare. Iar în privința apărării țării, oamenii sunt gata s-o apere, dar deocamdată doar ceea ce se referă la teritoriul regiunii noastre, ținutul bucovinean”, a declarat Vitalie Ciurai, de la Comisariatul Militar Regional Cernăuți.
Deși în fapt situația este foarte gravă la granița de est, Ucraina nu se află teoretic în război, iar din punctul de vedere al autorităților ceea ce se întâmplă este doar o operațiune antiteroristă. Tocmai de aceea, oamenii cer ca trupele speciale, nu soldaţi din populaţia civilă, să lupte cu separatiştii.