Când au început oamenii să gătească? Cea mai veche dovadă a folosirii focului pentru a prepara mâncarea, descoperită în Israel
Data actualizării: Data publicării:
Când au început oamenii să gătească? Un studiu realizat de cercetătorii din Israel a arătat că oamenii foloseau focul pentru a pregăti mâncarea cu sute de mii de ani mai devreme decât se credea inițial. Dovezile sunt rămășițele vechi de 780.000 de ani ale unui pește uriaș asemănător crapului, descoperit în nordul Israelului, scrie BBC.
Oamenii de știință au remarcat că „tranziția de la consumul de alimente crude la consumul de alimente gătite a avut implicații dramatice pentru dezvoltarea și comportamentul uman”.
Cele mai vechi dovezi ale gătitului datează din aproximativ 170.000 î.Hr.
Rămășițele peștilor de doi metri au fost găsite la situl arheologic Gesher Benot Yaaqob, care se întinde pe râul Iordan la aproximativ 14 km nord de Marea Moartă.
Cercetătorii au studiat cristalele din smalțul dinților. Modul în care cristalele s-au extins a fost un semn că nu au fost expuse la foc direct, ci au fost gătite la o temperatură mai scăzută.
„Dobândirea abilităților necesare pentru a găti alimente marchează un progres evolutiv semnificativ, deoarece a oferit un mijloc suplimentar pentru utilizarea optimă a resurselor alimentare disponibile”, a declarat profesorul Naama Goren-Inbar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a condus săpăturile.
„Este posibil chiar ca gătitul să nu se limiteze la pește, ci să includă și diverse tipuri de animale și plante”.
Oamenii de știință au stabilit că peștii au populat cândva vechiul lac Hula, care a existat în locația respectivă, până când a fost drenat în anii 1950 în încercarea de a eradica țânțarii purtători de malarie.
Alte dovezi arheologice găsite la sit indică că acesta a fost locuit de grupuri de vânători-culegători timp de zeci de mii de ani.
Echipa crede că locația unor astfel de zone de apă dulce oferă un indiciu asupra traseului urmat de omul timpuriu în migrația sa din Africa către Levant și mai departe.