Autorităţile californiene nu s-au lămurit despre ce excedent bugetar este vorba mai exact, aflăm în emisiunea Business Club. Estimările pornesc de la un surplus de 1,2 miliarde de dolari şi merg până la 4,4 miliarde de dolari.
Excedentul vine după trei ani de măsuri de austeritate pe care nici măcar Europa nu le-a experimentat. În 2010, California era pe punctul să se prăbuşească sub presiunea unui deficit de aproape 60 de miliarde de dolari. Guvernatorul Californiei de la acea vreme, Arnold Schwarzenegger, s-a transformat într-un adevărat Terminator al programelor de protecţie socială. S-au redus drastic fondurile alocate îngrijirii copiilor, educaţiei, sănătăţii, dar şi ajutoarele de şomaj, în condiţiile în care rata de şomaj era de 12%. În plus, autorităţile au mărit impozitele pentru companii, ceea ce a dus la o migrare a unor afaceri către alte state.
Austriacul Schwarzenegger a fost aşadar un promotor al austerităţii pe model german în Statele Unite, ceea ce i-a atras o scădere în popularitate. Republicanii, din rândul cărora provenea, au pierdut alegerile, iar democraţii veniţi ulterior la putere culeg acum roadele.
Autorităţile californiene sunt acum la răscruce de drumuri: au bani suficienţi, dar se întreabă pentru câtă vreme şi pe ce să-i cheltuiască. Au două variante: să folosească surplusul pentru inversarea măsurilor de reducere a cheltuielilor sau să îl păstreze pentru zile negre. Teama că în viitor nu se vor mai strânge atâţia bani este justificată, întrucât o parte din surplus a fost generat de taxele strânse de la investitorii care au ales să vândă din afaceri pentru a evita taxele majorate de anul acesta.
Dilema Californiei este împărţită şi de alte state. Cel puţin alte şapte state americane, printre care Connecticut, Utah şi Winsconsin, au înregistrat excedent bugetar. La nivel legislativ se discută dacă banii trebuie să fie utilizaţi pentru reluarea programelor suspendate în perioada recesiunii sau să fie păstraţi pentru următorul ciclu de scădere economică. Tiparniţa - care a avut la rândul său o influenţă în înregistrarea acestor excedente - nu va funcţiona la infinit, iar statele trebuie să se gândească la vremuri mai gri, când banii nu vor mai fi pe toate drumurile Rezervei Federale Americane.