Însă, în spatele laturii economice a invitaţiei lansate de Netanyahu, Israelul are alte interese. Vrea să antreneze şi să aducă pe teritoriul său cât mai mulţi oameni capabili să poarte un război cibernetic. Vrea să aibă de partea sa programatori talentaţi şi bine plătiţi care pot apăra Israelul de atacurile hackerilor străini şi care, la nevoie pot produce arme cibernetice pentru atacarea inamicilor Israelului.
În urmă cu doar trei ani, în Israel existau doar câteva companii de securitate cibernetică. În prezent, sunt câteva sute şi numărul lor continuă să crească. Discret, guvernul israelian a încurajat această industrie. Însă, într-un interviu acordat celor de la Bloomberg în timpul forumului de la Davos, premierul Israelian Benjamin Netanyahu a renunţat la discreţie şi le-a lansat o invitaţie deschisă celor care vor să investească în sectorul securităţii cibernetice.
„Totul depinde de un lucru: securitatea. Cum îţi projezi conturile bancare, cum îţi protejezi fişierele personale, cum îţi protejezi sistemele de trafic, cum îţi protejezi electricitatea? Vom echilibra securitatea şi oportunităţile de afaceri”, a spus acesta.
Pentru un specialist în securitate cibernetică este o provocare sp lucreze în Israel în această perioadă. Asta pentru că Israelul are atât de mulți dușmani încât sistemele sale informatice sunt atacate continuu de hackeri. Așa că firmele producătoare de antiviruși și alte sisteme de protecție au mult de muncă.
Și ies la suprafață tot mai multe dovezi ale faptului ca experții cei mai buni nici măcar nu mai lucrează pentru apărarea Israelului, ci sunt folosiți în atac. De exemplu, Israelul s-ar putea afla în spatele puternicului virus Stuxnet, care a atacat sistemele informatice ale facilităților nucleare iraniene.
Așadar, mai presus de atragerea investițiilor străine în securitatea cibernetică, Israelul își dorește atragerea minților luminate ale acestei industrii.