Analiză Foreign Policy: Cinci întrebări-cheie în scandalul Signalgate

După scandalul generat de includerea unui jurnalist într-un grup secret în care oameni-cheie ai administrației Trump au împărtășit planuri de război, au rămas fără răspuns cinci mari întrebări, scrie Foreign Policy.
1. Cum a fost adăugat Goldberg în grupul de chat? Editorul The Atlantic, Jeffrey Goldberg, afirmă că a fost adăugat de Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump. Casa Albă nu o oferit explicații, iar John Ratcliffe, șeful CIA, a susținut că a văzut „rapoarte contradictorii” pe această temă. Jurnalistul a precizat că, după ce a părăsit grupul, nimeni nu l-a contact, deși toți participanții fuseseră notificați cu privire la ieșirea unui membru al chat-ului.
2. De ce niciunul dintre oficialii din chat, care a avut loc pe parcursul mai multor zile, nu a menționat că Signal este un canal nepotrivit pentru comunicarea informațiilor sensibile de securitate națională? Pe lângă Waltz și Ratcliffe, din grup mai făceau parte vicepreședintele J.D. Vance, secretarul de Stat Marco Rubio, secretarul Apărării, Pete Hegseth, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, șefa administrației de la Casa Albă, Susie Wiles, și trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Mulți dintre ei aveau experiență în gestionarea informațiilor clasificate: Rubio a fost senator și un membru senior al Comisiei pentru Relații Externe al Senatului, precum și vicepreședinte al Comisiei pentru Informații al Senatului. Gabbard este locotenent-colonel în Rezerva Armatei SUA și, în timpul mandatului său în Congres, a făcut parte din comisiile pentru Servicii Armate, Securitate Internă și Afaceri Externe. Ratcliffe a fost director al Serviciilor Naționale de Informații în primul mandat al lui Trump. Mai mult, Waltz și Hegseth o criticaseră, în 2016, pe Hillary Clinton pentru că și-a folosit e-mail-ul personal pentru a primi și trimite date și informații secrete.
3. Care sunt implicațiile de securitate? Informațiile de tipul celor publicate pe grupul Houthi PC Small Group sunt, în mod normal, discutate pe canale securizate sau în Situation Room, nu pe o aplicație vulnerabilă la atacuri cibernetice. Conform Foreign Policy, Waltz ar fi creat un grup de tip “principals committee”, termen folosit pentru a desemna un grup de oficiali de rang înalt. „Principals committee este, practic, vârful procesului de luare a deciziilor privind securitatea națională în cadrul guvernului SUA,” a declarat Ned Price, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru Foreign Policy. „Aproape prin definiție, întâlnirile acestui comitet au loc în White House Situation Room.”
4. Care sunt posibilele consecințe legale? După izbcnirea scandalului, Casa Albă a susținut că informațiile de pe grupul de chat nu erau clasificate și că, în niciun caz, nu erau planuri de război. Însă Signal nu este aprobat de către guvernul SUA pentru partajarea de informații clasificate, iar experții juridici vorbesc despre încălcarea Espionage Act și a altor legi. „Este greu de crezut că informațiile furnizate de Hegseth, în special, nu erau clasificate. Planurile militare, armamentele și operațiunile, mai ales detaliile preliminare deciziei, se încadrează clar în categoria informațiilor clasificate,” a declarat Bradley Moss, avocat specializat în securitate națională, pentru Foreign Policy.
5. Ce ne spune acest scandal despre modul în care echipa lui Trump gestionează securitatea națională? Signalgate ridică multe semne de întrebare cu privire la practicile administrației Trump în ceea ce privește informațiile clasificate și securitatea națională. „Teama mea reală este că acesta a fost doar vârful aisbergului,” a declarat Ned Price. „Dacă consilierul pentru securitate națională a creat un chat pe Signal pentru această problemă, câte alte grupuri similare a mai creat? A existat un grup restrâns pentru Rusia? Un grup pentru China, Iran, arme nucleare? Unde a început și unde s-a terminat acest obicei?”
Trump însuși a dat dovadă de neglijență în gestionarea informațiilor clasificate, precizează Foreign Policy: a postat pe Twitter o fotografie de satelit clasificată a Iranului și a împărtășit informații sensibile cu oficiali ruși în Biroul Oval în 2017; în 2023, a fost inculpat după ce au fost găsite documente prezidențiale la reședința sa de la Mar-a-Lago.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News