Covoare, nuci, pepeni. Metodele incredibile prin care traficanții își ascund drogurile în Iran
Data publicării:
Anul trecut, serviciul vamal din Iran a avut parte de o creștere semnificativă a traficului de droguri, descoperind 171 de cazuri de stupefiante strecurate peste graniță. Nici 2017 nu anunță o situație diferită, relatează France 204, care prezintă câteva dintre tehnicile de „tăinuire” a drogurilor folosite de către traficanți, unele dintre ele de o inventivitate extremă.
Serviciul vamal iranian și-a făcut un obicei din a posta pe rețelele de socializare imagini cu diversele modalități de ascundere a drogurilor: o paletă largă – de la covoare și până la pepeni.
Iranul se află pe ruta principală a comerțului mondial de opiu și heroină, acționând practic ca un culoar de transport dinspre Afganistan, cel mai mare producător de opiu din lume, spre Europa, una dintre cele mai mari piețe de opiu la scară globală.
Granița dintre Iran și Afganistan acoperă o lungime de 900 de kilometri, situație care face pragul frontalier greu de administrat. În 2016, de pildă, granița „laxă” a dus la traficarea a 705 tone de droguri, spune Sadar Aly Maiedi, comandantul departamentului antidrog din cadrul poliției iraniene.
În ianuarie, vameșii iranieni au depistat 37 de kilograme de cocaină ascunse în roata unui camion. O lună mai târziu, 6 kilograme de opiu au fost găsite într-un cuptor. În martie, traficanții au „pitit” în jur de un kilogram din același stupefiant în nuci, în plicuri cu ceai și în tuburi cu pastă de dinți. Exemple de genul acesta ar putea continua la nesfârșit.
Potrivit unui rapor ONU din 2014, Iranul a reprezentat 74% din totalul capturilor de opiu la nivel mondial. În ultimele trei decenii, mai mult de 3.700 de polițiști iranieni au murit în ciocnirile cu traficanții de droguri.