Preşedintele american Joe Biden va vizita Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în perioada 11-14 aprilie pentru a marca, pe de-o parte, împlinirea a 25 de ani de la semnarea acordului de pace din Vinerea Mare care au pus capăt la 30 de ani de violenţe politice şi, pe de altă parte, pentru a vizita locurile din care îşi revendică rădăcinile, a anunţat miercuri Casa Albă, transmite Reuters.
Biden se va deplasa mai întâi în Irlanda de Nord, în 11 şi 12 aprilie, pentru a marca "progresele uriaşe" de la semnarea acordului de pace şi pentru a sublinia pregătirea SUA de a sprijini "vastul potenţial economic în beneficiul tuturor comunităţilor" din această provincie britanică, a transmis Casa Albă într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Preşedintele american, care vorbeşte adesea cu mândrie despre rădăcinile sale irlandeze, se va deplasa apoi în Republica Irlanda, unde va rămâne până la 14 aprilie. Aici, Biden va discuta, în capitala Dublin, "strânsa cooperare în privinţa provocărilor globale comune", şi va vizita cele două regiuni de unde provin strămoşii săi, Comitatele Louth şi Mayo.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat vizita în cele două locuri şi a menţionat că Biden "va participa la câteva angajamente, între care la Dublin, Comitatul Louth şi Comitatul Mayo, unde va rosti un discurs pentru a sărbători legăturile profunde şi istorice dintre ţările şi popoarele noastre", transmite dpa.
Taoiseach (premierul irlandez) Leo Varadkar a scris pe Twitter că va fi "un privilegiu şi o onoare" să-l primească pe Biden în Irlanda.
Potrivit dpa, conform arborelui genealogic, predecesorii preşedintelui Biden au trăit pe coastele de vest şi de est ale Irlandei, mai exact în Ballina, în Comitatul Mayo, şi în Peninsula Cooley, în Comitatul Louth. Stră-străbunicul său, Owen Finnegan, a emigrat în SUA din Peninsula Cooley, în timp ce un alt stră-străbunic, Patrick Blewitt, s-a născut în Ballina şi a plecat cu vaporul spre SUA în timpul marii foamete din 1850.
Editor : A.P.