Belarus renunţă la statutul de ţară neutră şi non-nucleară

Data actualizării: Data publicării:
Lukashenko
Sursă foto. Profimedia Images

Obiectivul fixat în Constituţia Republicii Belarus de a menţine neutralitatea şi statutul de ţară non-nucleară a fost înlocuit în proiectul noii legi fundamentale a acestei ţări printr-un punct ce exclude "agresiunea militară de pe teritoriul său", informează TASS.

În actuala Constituţie a Belarus, în articolul referitor la politica externă se spune că "Republica Belarus îşi trasează drept obiectiv de a face din teritoriul său o zonă non-nucleară, iar statul - neutru". În loc de aceasta, în proiectul noii Constituţii, dat publicităţii luni, se spune că această ţară "exclude agresiunea militară de pe teritoriul său la adresa altor state".

De asemenea, potrivit acestui proiect, Adunarea Naţională a Belarus, "la propunerea preşedintelui, ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajaţi ai organizaţiilor militarizate şi alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securităţii colective şi la activitatea de menţinere a păcii şi securităţii".

Recent, ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a declarat că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare, "în cazul unei ameninţări din partea NATO". Înainte de aceasta, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a subliniat că Minskul îi va propune Moscovei asemenea măsuri dacă NATO va amplasa arme nucleare în Polonia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat NATO să înceapă negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanţii de securitate sigure şi pe termen lung. Şeful statului rus a subliniat că Rusia are nevoie anume de garanţii de drept, juridice, pentru că înainte colegii occidentali nu şi-au onorat obligaţiile asumate verbal, scrie Agerpres.

Acţiunile militare ale Rusiei în apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică. Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.

Moscova a transmis că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că organizaţia va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul neobișnuit, ieftin și necunoscut de șoferi, prin care eviți aburirea parbrizului mașinii în timpul...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...