Analiză Armata lui Putin câștigă teren încet, dar sigur, în Ucraina. Îndoieli privind capacitatea Kievului de a inversa tendința

Data publicării:
Military mobility of Ukrainian soldiers continues in Donetsk Oblast
Moscova şi-a menţinut superioritatea în materie de artilerie. În imagine, un soldat ucrainean cărând un obuz Foto: Profimedia

Armata rusă avansează de mai multe săptămâni în multiple sectoare ale frontului din Ucraina, câştigând teren într-un mod limitat, dar constant, ceea ce a amplificat îndoielile cu privire la capacitatea Kievului de a inversa tendinţa, notează miercuri France Presse într-o analiză a situaţiei de pe front.

Forţele ruse au avansat cu 478 de km pătraţi în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o lună de la primele săptămâni ale războiului, conform unei estimări a agenţiei franceze de presă în baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).

„Rusia a fost în ofensivă întregul an” 2023, notează Meduza, un site de opoziţie rus, interzis şi blocat în Rusia. „Dar săptămâna trecută a fost una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai grea, pentru forţele armate ucrainene în această perioadă”, scrie publicaţia care şi-a mutat sediul în Letonia după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Datele ISW nu menţionează niciun colaps militar al Ucrainei. Dar „ceea ce îngrijorează mai mult este că e vorba de o tendinţă”, apreciază fostul colonel francez Michel Goya, istoric de război. „Constatăm o accelerare a acestui avans, cu sentimentul că nu mai poate fi oprit”, adaugă el, descriind o „strategie rusă de presiune peste tot, tot timpul, aşteptând ca (frontul) să crape, să se destrame sau să se prăbuşească”, afirmă expertul militar francez.

Moscova revendică aproape în fiecare zi câte o victorie

„Niciuna din localităţile cucerite nu are vreo importanţă extraordinară, dar pe ansamblu reprezintă un succes important pentru armata rusă”, apreciază şi Aleksandr Hramcihin, analist militar rus independent. „Avansul rusesc, chiar dacă nu foarte rapid, arată o deteriorare tot mai mare a situaţiei în Ucraina”, spune acesta.

Din 2022, Moscova şi-a menţinut superioritatea în materie de artilerie. Supusă sancţiunilor occidentale, Rusia şi-a transformat economia într-o maşină de război cu sprijinul aliaţilor angajaţi, în frunte cu Iran şi Coreea de Nord.

„Industria de război rusă produce mai mult armament decât ceea ce primeşte Ucraina” şi „mult mai multă muniţie datorită industriei sale şi livrărilor din Coreea de Nord”, declară Aleksandr Hramcihin.

La începutul anului 2024, îngheţarea ajutorului american de către Congres a încetinit considerabil aprovizionarea ucrainenilor, „chiar în acel moment, circa trei milioane de obuze nord-coreene soseau în depozitele ruseşti”, aminteşte Michel Goya.

Totodată, Moscova a dezvoltat un sistem de ghidaj pentru bombe, pe care le utilizează „cu miile”, spune el, indicând că acestora li se adaugă circa 1.600 de rachete balistice nord-coreene KN-02 care au lovit Ucraina.

Mai degrabă decât să cucerească oraşele cartier cu cartier, armata rusă joacă acum cartea asediului. „Principiul este de a ameninţa cu încercuirea buzunarelor (de rezistenţă) obligate să se retragă”, explică Michel Goya.

„Am renunţat să luăm cu asalt satele şi oraşele de pe front, când trebuia să luptăm pentru fiecare metru pătrat de stradă, pentru fiecare imobil”, recunoaşte Aleksandr Koţ, jurnalist de război pentru Komsomolskaia Pravda, un cotidian popular în Rusia. În consecinţă, „inamicul poate fi constrâns să-şi retragă trupele şi să o facă traversând un culoar lung în bătaia focului”, susţine el.

Probleme cu recrutarea pentru Kiev

Treptat, avansul rusesc a erodat moralul ucrainenilor. Kievul întâmpină dificultăţi în privinţa recrutării, mai ales că dezorganizarea armatei sale şi corupţia facilitează dezertările şi refuzul de a se înrola.

„A învinge un inamic înseamnă a-i ucide speranţa. Când sacrificiul oamenilor care mor este lipsit de valoare nu mai are sens să lupţi”, spune Michel Goya.

„Guvernul lui Zelenski, în faţa oboselii de război din partea populaţiei civile, abia reuşeşte să mai mobilizeze” noi oameni, confirmă un responsabil militar francez, sub rezerva anonimatului.

Kievul a anunţat marţi o nouă mobilizare de 160.000 de oameni pentru a completa rândurile armatei în proporţie de 85%, în special în faţa temerilor privind o desfăşurare de trupe nord-coreene de partea forţelor Rusiei.

Unii experţi temperează dramatismul situaţiei, subliniind pierderile foarte mari de partea rusă. Ivan Klyszcz, de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia, subliniază că, în ritmul actual, Moscova ar „încheia cucerirea restului regiunii Donbas în câteva luni, la un cost extrem de ridicat, probabil nesustenabil”.

Țările vestice trag de timp

Între timp, Occidentul trage de timp, notează AFP. „Planul pentru victorie" al lui Volodimir Zelenski, destinat să pună Kievul într-o poziţie de forţă în vederea negocierilor, îi divizează pe aliaţi, în timp ce alegerile prezidenţiale americane aduc cu sine o serie de incertitudini.

„Ucraina va realiza în curând că are nevoie de o schimbare de direcţie şi că a miza pe partenerii ei occidentali va deveni o strategie contraproductivă în viitorul apropiat”, spune Ivan Klyszcz.

Desfăşurarea soldaţilor nord-coreeni poate provoca un sentiment de urgenţă în rândul occidentalilor. Dar „se va traduce această urgenţă în promisiuni sau sprijin întărit? Rămâne de văzut”, mai spune expertul eston.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Clădirea uriașă din România, construită la comanda lui Ceaușescu, de care s-a ales praful: "O ruină"
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Puterea transformatoare a machiajului sau operații estetice? Cum s-a schimbat fața lui Lady Gaga de-a lungul...
Film Now
Channing Tatum și Zoë Kravitz s-au despărțit. Cei doi actori și-au anulat logodna după trei ani de relație
Adevarul
România, țară cu drumuri proaste încă din secolul al XVIII-lea. „Eşti târât prin bălţi şi râuleţe, tufişuri...
Newsweek
Creștere de pensie de 1.300 lei anunțată de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii acești bani?
Digi FM
Valentina Pelinel, dezvăluiri despre căsnicia cu Cristi Borcea: „Noi încercăm să ne bucurăm unul de altul în...
Digi World
Cum să scapi de coșmaruri și care sunt simbolurile din spatele viselor urâte. Dacă visezi că pici în gol...
Digi Animal World
Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din...
Film Now
Jennifer Aniston și Courteney Cox, neliniștite pentru Matt LeBlanc. Se tem că e "în declin", după ce a...
UTV
(FOTO) Vezi cine este influencerita alaturi de care a fost surprins Mario Fresh plecand din club