VIDEO Reciclarea avioanelor, o afacere profitabilă: Cum ajung piesele din aeronave în televizoare sau mașini de spălat
Data actualizării: Data publicării:
V-ați întrebat vreodată unde se duc avioanele când se „pensionează”? O problemă tot mai mare a aviației astăzi este creșterea numărului de avioane scoase din circulație, înlocuite cu modele mai noi, care acum umplu cimitire uriașe de fier vechi. Dar o soluție tot mai profitabilă este reciclarea.
Primul pas este demontarea tuturor pieselor care pot fi refolosite pe alte avioane. Există, de altfel, o uriașă piață astăzi de așa-zise „materiale second-hand”, care valorează 4 miliarde de euro anual. Motivul este simplu: durata de viață a avioanelor este decisă de părți care nu pot fi înlocuite, care se degradează cu fiecare ciclu decolare-aterizare, însă piesele electronice și instrumentele sunt în continuare în stare de folosință. Ele sunt astfel luate de pe aeronavele ieșite la pensie și instalate pe alte avioane, inclusiv pe cele de antrenament. Ele sunt la foarte mare căutare printre ucenicii mecanici, de exemplu. După ce toate aceste piese au fost eliminate de pe avion, urmează pasul doi.
Această a doua etapă este cea mai apropiată de reciclarea clasică: interiorul avionului este dezmembrat de toate piesele care pot fi refolosite într-o formă sau alta, în special cele metalice și textile. Aluminiul, cuprul și titanul sunt la foarte mare căutare. Aceste materiale sunt trimise apoi la fabrici speciale de reciclat și nu este deloc surprinzător ca televizorul sau mașina de spălat pe care o aveți în casă să aibă piese provenite dintr-un avion. Apoi, după ce aeronava este complet golită, urmează faza finală.
La final, carcasa întregii aeronave este secționată și trimisă la reciclare. Un Airbus 380 de exemplu, cel mai mare avion de pasageri din lume, are nu mai puțin de 120 de tone de aluminiu în el. Iar procesul de reciclare reușește să reutilizeze cam 90% dintr-o aeronavă - o cifră uriașă, care face din reciclarea avioanelor una dintre cele mai eficiente astfel de activități. Anual, aproximativ 500 de avioane sunt reciclate la nivel mondial.