Fermierul din Vrancea a lucrat aproape 20 ani în domeniul panificaţiei. În 2008 şi-a făcut o plantaţie de aluni de 8000 de metri pătraţi. Avea atunci 100 de arbuşti. Acum are de patru ori mai mulţi.
Ion Tuvenie, agricultor Am constatat că la noi aici în judeţ nu mai are altcineva plantaţie de alun şi fructele nu sunt perisabile ,deci se pot comercializa o perioadă mai îndelungată.
Alunul nu este un arbust care se îngrijeşte greu. Are totuşi nevoie de atenţie!
Ion Tuvenie, agricultor Nu-s pretenţioase, totuşi necesită întreţine. În special când ajung la fructificare trebuie să aibă apă suficentă în momentul dezvoltării miezului
Dacă acum cinci ani a obţinut o producţie de 200 de kilograme, anul acesta a adunat două tone şi jumătate de alune. Fructele le vinde angrourilor din Focşani, dar şi cunoştinţelor. Un kilogram de alune costă 20 de lei.
Ion Tuvenie, agricultor Nu mi-am făcut un calcul, dar oricum cam vreo 30.000 de euro cam de trei ani încoace. E bine? E foarte bine. Obţineaţi banii ăştia din brutărie? Nu îi obţineam şi era şi grijă mai multă.
Nu doar fructele îi aduc venituri agricultorului, ci şi puieţii de alun, care se vând cu 10 lei bucata. Anul acesta a scos la vânzare 4.500 de puieţi.
Unii dintre vecini i-au urmat deja exemplul si spun că Reprezintă o sursă de venit şi sunt practic nişte bani. Practic la aluni, nu facem...nu-i stropim. Nu-i legăm , ca la vie. Ar merge că la noi aici cam plouă că e zonă de munte şi la alunului îi trebuie foarte multă apă.
Alunul a devenit subiect de cercetare pentru un fost profesor de biologie din judeţul Vrancea. Pasionat de aluni, acesta a plantat în curtea sa 47 de soiuri din 23 de ţări.
Ionică Sava, profesor biologie Este un aliment ideal pentru diabetici, pentru copii, pentru bătrâni, pentru femei care sunt afectate de osteoporoză.
Alunul este rezistent la temperaturi scăzute şi ajunge până la vârsta de 100 de ani.