Taxa pe băuturi va fi impusă tuturor companiilor care produc băuturi răcoritoare pe bază de zahăr. Concret, pentru fiecare litru de băutură răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr, aceștia vor fi taxați cu 24 de penny, ceea ce înseamnă echivalentul a un leu şi 40 de bani. În teorie, această măsură ar trebui să combată obezitatea, însă producătorii de băuturi răcoritoare sunt de altă părere. Ei spun că anunțul făcut de ministrul finanțelor, George Osborne, nu va avea nicio influență asupra obezității din rândul populației, însă va duce la pierderea de locuri de muncă.
În plus, spun ei, o astfel de taxă nu ar face altceva decât să crească inflația, căci ar însemna ca prețurile de la de la raft ale băuturilor răcoritoare să crească, în timp ce veniturile cumpărătorilor rămân neschimbate. De fapt, încă de săptămâna trecută, când cei din ministerul finanțelor au anunțat introducerea taxei pe băuturile răcoritoare pe bază de zahăr, producătorii și-au anunțat nemulțumirea, mai ales că o astfel de taxă i-ar obliga să își mărească costurile de producție.
Potrivit celor de la The Guardian, aceștia iau în calcul chiar și posibilitatea de a acționa în instanță guvernul britanic, dacă legea se va aplica.
Ideea aplicării unei taxe pe zahăr nu este una nouă, discuțiile pe acest subiect fiind intense în ultimii ani. Săptămâna trecută, cei din ministerul finanțelor au prezentat bugetul pe 2016, iar printre prevederi se afla și introducerea controversatei taxe pe zahăr. Ea ar urma să fie aplicată în funcție de cât zahăr conțin băuturile răcoritoare: o taxă mai scăzută pentru băuturile care conțin cinci grame de zahăr la suta de mililitri, respectiv o taxă mai ridicată pentru băuturile ce depăsesc opt grame la suta de mililitri. În prima categorie ar urma să fie incluse Dr Pepper, Fanta, Sprite sau Schweppes, iar în a doua categorie Coca-Cola și Pepsi.
Taxa pe zahăr ar urma să aducă anual peste cinci sute de milioane de lire la bugetul statului britanic, bani pe care autorităţile susţin că îi vor aloca activităţilor sportive din şcolile primare. Imediat după ce anunțul a fost făcut public, acțiunile companiilor din industria băuturilor carbogazoase s-au depreciat chiar și cu cinci la sută.
Marea Britanie nu este, însă, singura țară care adoptă o astfel de măsură. Taxe pe băuturile cu conținut de zahăr au fost impuse și în țări precum Franța, Belgia, Ungaria, Mexic, ori țările scandinave.