Cifrele sunt aferente anului 2012, sumă echivalentă cu a bulgarilor, germanilor, francezilor, maltezilor și a celor din Luxemburg. Este vorba despre depozite ale persoanelor fizice și ale companiilor nefinanciare.
Pe primul loc în aceste statistici ale Băncii Centrale Europene se află Grecia, o țară care ea însăși are probleme financiare destul de serioase, cu 4,7 miliarde de euro. După toată nebunia cu criza financiară din insulă, autoritățile de la Atena spuneau că au un plan B pentru salvarea acestor bani. Nu au spus exact ce vor face pentru a nu pierde acești bani, dacă Cipru va intra în faliment.
Urmează în clasament Marea Britanie, cu depozite de două miliarde de euro. Britanicii au și două baze militare în Cipru și aproximativ 3.500 de soldați și personal militar, care sunt mobilizați acolo în permanență și care au nevoie de bani.
În această săptămână, când băncile au fost închise în Cipru, Marea Britanie a fost nevoită să trimită bani lichizi, un milion de euro, cu avionul, pentru a satisface nevoile militarilor.
Parlamentul cipriot a refuzat să aprobe o taxă asupra banilor deținuți de oameni în conturile băncilor cipriote, taxe care ajungeau până la 10 la sută din valoarea din valoarea fiecărui cont.
Analistul economic Dan Suciu a comentat aceste informații, la Digi24.
„Aceștia sunt banii pe care autoritățile cipriote îi recunosc ca fiind ciprioți. Însă banii care au legătură cu România și sunt plasați în Cipru sunt mult mai mulți. Sunt o grămadă de firme care au conturile principale de operațiuni în Cipru”, a declarat Dan Suciu.