Creditele s-ar putea ieftini în perioada următoare. Asta pentru că, încet-încet, băncile râmăn fără oameni cărora să le împrumute bani. Iar românii se califică din ce în ce mai greu pentru obţinerea unui credit, fie în lei, fie în valută. În plus, a crescut numărul celor care nu mai pot să-şi plătească ratele. Tot mai multe persoane intră în evidenţele Biroului de Credite şi nu mai pot să facă noi împrumuturi.
Creditele de consum, în special cele în lei, ar putea costa mai puţin în lunile următoare. Asta cred cei mai mulţi bancheri. „În principiu, da, într-adevăr, ce ne trebuie este un credit mai ieftin în România. Dacă nu avem un credit mai ieftin, e greu de văzut cum putem fi mai competitivi ca ţară”, spune Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank.
Potrivit specialiştilor, pentru a beneficia de credite mai avantajoase, costul de refinanţare ar trebui corelat cu riscul de ţară, iar românii ar trebui să-şi plătească din datorii.
De la începutul anului, băncile au demarat mai multe campanii de ieftinire a creditelor atât în lei, cât şi în euro. Acest lucru a fost posibil în urma scăderii indicilor de referinţă la nivel european, dar şi a reducerii dobânzii de politica monetară a Băncii Naţionale a României.
Chiar şi fără astfel de stimultente, băncile tot trebuie să ieftinească împrumuturile pentru a continua să vândă. Vizate în special sunt creditele de consum în lei. Aici, spun specialiştii, am putea vedea reduceri ale dobânzii sau eliminarea unor comisioane.
Luăm în calcul un credit de 22.500 de lei, echivalentul a 5.000 de euro, contractat pe cinci ani de zile la o dobândă anuală efectivă de peste 13%. Rata lunară este de aproape 500 de lei, comisionul de acordare de 105 lei, iar cel de administrare de 2%.
În cazul în care dobânda scade cu un punct procentual, rata lunară va scădea cu peste 11 lei, dar, per total, clientul va plăti cu aproape 700 de lei mai puţin. Câştigul băncii peste cinci ani de zile va fi de aproape 7.000 de lei.