Banca Națională a României face eforturi împreună cu autoritățile statului pentru a controla atacurile cibernetice, dar o criză la care nu te aștepți nu este exclusă, susține guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.
"Personal eu nu văd o criză în ceea ce numim domenii clasice, dar văd răbufniri din acestea, cum este problema atacurilor cibernetice. Pot să vă fac acum o mărturisire. În urmă cu trei ani un foarte bun coleg și prieten din generația mea, ne-a ajutat la intrarea în Uniunea Europeană, m-a întrebat: voi sunteți pregătiți de războiul cibernetic? Și am avut o discuție cu el. Foarte multe bănci centrale au dezvoltat adevărate sisteme de protecție în domeniu. Și noi facem eforturi cu autoritățile statului pentru a controla fenomenul, dar aici o criză la care să nu te aștepți, ca să zic așa, nu este exclusă", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă BNR a fost afectată de recentul atac cibernetic, potrivit Agerpres.
Vineri, 12 mai, un atac informatic "la nivel global" și calificat ca "incident major" de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.