Din aproape 20.000 de companii care au declarat anul trecut cifre de afaceri de peste un milion de euro, 13.000 au avut profit. Acestea au adunat în conturi peste 7 miliarde de euro. De partea cealaltă, alte 6.700 de societăţi au pierdut, împreună, 4,8 miliarde de euro. Cele mai mari profituri au fost înregistrate în domeniul imobiliar - jumătate de miliard de euro, telecomunicaţii şi comerţul cu energie electrică, fiecare cu peste 320 de milioane de euro.
La polul opus, domeniul cu cele mai mari pierderi este tot cel imobiliar, cu peste 1,3 miliarde de euro, urmat la mare distanţă de transportul feroviar şi de termoficare.
Unul dintre cele mai afectate sectoare de criză a fost și cel mai profitabil. În domeniul imobiliar s-au înregistrat cele mai mari rate de profit, dar tot aici au avut loc și cele mai mari pierderi. Diferența dintre profit și faliment a făcut-o inspirația investitorilor.
„Spre exemplu, dacă un dezvoltator a cumpărat un teren pe care a plătit 2.000 sau 3.000 de euro pe metru pătrat, gândindu-se că va vinde apartamente de 2.500 de euro metru/pătrat acolo, iar ulterior piața nu a putut să plătească astfel de prețuri, evident proiectul respectiv a fost sortit eșecului”, exemplifică Costel Florea, partenerul unei companii de consultanţă imobiliară.
Dezvoltat spectaculos în anii 2007 - 2008, domeniul construcţiilor şi vânzărilor de locuinţe le-a adus profit celor care au reuşit să profite de criză.
„Cei care au câștigat au profitat de oportunitățile oferite de această criză, aici mă refer la prețurile mult mai redus al terenurilor față de perioada de boom, tot aici mă refer la faptul că prestațiile în construcții și prețul materialelor de construcții au scăzut foarte mult și atunci ei și-au permis să construiască mult mai ieftin decât ar fi făcut-o în perioada de boom”, afirmă Radu Zilişteanu, analist imobiliar.
Potrivit unui studiu al Casei de Insolvenţă Transilvania, în cele mai profitabile zece domenii economice, care mai includ producţia de componente auto şi agricultura, activează 3.000 de companii. Profiturile lor cumulate, la finalul anului 2012, au depăşit 2,2 miliarde de euro.
Topul domeniilor cu profit
Imobiliare: 502 milioane euro
Telecomunicaţii: 343 milioane euro
Comerţ cu energie electrică: 328 milioane euro
Topul domeniilor cu pierderi
Imobiliare: 1,37 miliarde euro
Transport feroviar: 320 milioane euro
Termoficare: 128 milioane euro
Afaceri în imobiliare
Societăţi cu profit: 1.499
Societăţi cu pierderi: 2.398