Pentru Vlad Stănescu, fiecare ban cheltuit este important. Împreună cu alţi tineri din Cluj a inventat o aplicaţie online care îţi organizează cheltuielile astfel încât să nu rămâi fără bani până la următoriul salariu. În plus, îţi arată exact pe ce ai dat banii şi de unde mai poţi face economii.
„Adăugăm astăzi o cheltuială, să zicem că am cheltuit 50 de lei în categoria restaurant. Adăugam o notă că am fost la pizza”, spune Vlad.
Aplicaţia, care poate aduce economii chiar şi de 30 %, a fost preluată deja de 18.000 de români şi străini.
„Ideea a pornit de la o nevoie personala de a gestiona mai bine cheltuielile și veniturile pe care le avem”, a explicat Vlad Stănescu, managerul aplicatiei online.
Metodele alternative de a economisi bani vin în condiţiile în care băncile oferă câştiguri neînsemnate pentru sumele ţinute în conturi.
Dobânzile reale, adică suma rămasă după scăderea impozitului şi a inflaţiei, depăşesc doar în cazul a două bănci valoarea de 3 procente din suma depusă în cont timp de 3 luni. Majoritatea dobânzilor reale practicate de bănci sunt de cel mult 2%. Bancherii spun că în perioada următoare lucrurile se pot schimba, însă tot în dezavantajul clientului.
Băncile mizează pe faptul că cei care fac economii nu au prea multe variante.
„Sunt foarte puţine posibilităţile de plasament: bursa are o sferă restrânsă de activitate, casele se cumpără mai puţin, la fel şi terenurile, deci oamenii vin cu banii tot la bancă”, explică Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.
Potrivit unui studiu realizat pentru o bancă din România, 48% dintre adulţii din România nu au niciun ban pus deoparte. Românii care economisesc reuşesc să pună deoparte doar 39 de euro pe lună, în timp ce polonezii economisesc 90 de euro, iar germanii 178 de euro.